Κάλεσμα για την 34η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη και την ιστορική συνεισφορά των Μαραθώνιων Πορειών Ειρήνης εδώ και 50 χρόνια.

Φέτος, που συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δολοφονία του από το αστικό κράτος και τους φασιστικούς, παρακρατικούς μηχανισμούς, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δώσουμε το πραγματικό περιεχόμενο της δράσης του συνδέοντας στην πράξη την ανυπακοή στην κυρίαρχη πολιτική, με τον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας και των αιτιών που την προκαλούν.

Γιατί τότε και τώρα ίδιος είναι ο εχθρός, ο καπιταλισμός, όπου στην εποχή των μονοπωλίων, σημαδεύεται από τη φτώχεια, την πείνα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την εργοδοτική, κρατική και παρακρατική καταστολή, τις ναζιστικές-ρατσιστικές συμμορίες, όπως σήμερα η «Χρυσή Αυγή».

 

50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη 

OΛOI ΣΤΗN 34η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΙΑ, ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Τούτες τις μέρες που το αντιϊμπεριαλιστικό-φιλειρηνικό κίνημα ετοιμάζεται να βαδίσει ξανά στους δρόμους του αγώνα και της ιστορικής μνήμης, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού βιώνει με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της βαθειάς καπιταλιστικής κρίσης.

Εκατομμύρια άνεργοι, ανασφάλιστοι, χρεωμένοι στις τράπεζες και στο αστικό κράτος, με παιδιά υποσιτισμένα, με Έλληνες και ξένους εργάτες και εργάτριες σε καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας, άθλιων εργασιακών σχέσεων και μισθών, με υποβαθμισμένες και πανάκριβες κοινωνικές υπηρεσίες, με τους απόμαχους της δουλειάς που παρήγαγαν τεράστιο πλούτο να στερούνται τα στοιχειώδη.

Αυτός ο συσσωρευμένος πλούτος που τον καρπώνονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες, αυτή η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου που προέρχεται από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης είναι η βάση της καπιταλιστικής κρίσης που βασανίζει το λαό μας.

Στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης δυναμώνει η επιθετικότητα των μεγάλων οικονομικών ομίλων, των μονοπωλίων που είναι το κύτταρο του καπιταλισμού σ’ αυτό το ανώτατο, το ιμπεριαλιστικό στάδιο.

Η αναζήτηση νέων πηγών κερδοφορίας οδηγεί στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα αγορών και περιοχών, τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, οδηγεί σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με θύματα τους λαούς.

Απόρροια αυτής της πραγματικότητας είναι οι προσαρμογές που κάνει το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια στο δόγμα και τη δομή του. Αναγορεύει σε «ζωτικό χώρο» ολόκληρο τον πλανήτη και με μεγαλύτερη επιθετικότητα απλώνεται από τη Σομαλία και το Αφγανιστάν, μέχρι τη Ν. Ζηλανδία και την Αυστραλία. Επεκτείνει τους λεγόμενους «προληπτικούς πολέμους» και με την εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» ενισχύει τη δυνατότητα του να καταφέρει το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα».

Η ΕΕΔΥΕ καταδικάζει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και προειδοποιεί το λαό μας ότι τα σενάρια περί χρήσης χημικών όπλων από τη Συριακή κυβέρνηση που προβάλλουν οι ΗΠΑ, η Ε.Ε, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ που στηρίζουν οικονομικά, με όπλα και στρατιωτικές δυνάμεις τους ονομαζόμενους «αντικαθεστωτικούς», δείχνουν πως ετοιμάζεται νέα πολεμική επιχείρηση χρησιμοποιώντας τα γνωστά προσχήματα που χρησιμοποίησαν οι ιμπεριαλιστές για τον πόλεμο στο Ιράκ και τους άλλους πολέμους των τελευταίων χρόνων.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό μας να αντιδράσει αποφασιστικά κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στη Συρία και στο Ιράν, να είναι EEΔYE γενικότερα σε ετοιμότητα, παίρνοντας υπόψη πως οι εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με επίκεντρο τον καθορισμό της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας, η διαιώνιση του κυπριακού προβλήματος και ο γενικότερος ανταγωνισμός των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το ξέσπασμα πολέμου.

Ήδη, η ανατολική Μεσόγειος, ο Περσικός Κόλπος και η ευρύτερη περιοχή έχει γίνει χώρος παρουσίας ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, της ΕΕ που ανταγωνίζονται με τη Ρωσία και την Κίνα, πληθαίνουν οι στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας, του Ισραήλ, το κουβάρι των αντιθέσεων γίνεται συνεχώς πιο σύνθετο και απειλητικό.

Η αστική τάξη στην Ελλάδα και η τρικομματική κυβέρνηση που συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν εμπλέξει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στόχος της αστικής τάξης είναι η διεκδίκηση μεριδίου από τη λεία, η ενίσχυση της θέσης της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Προϊόν αυτής της επιδίωξης είναι η διατήρηση των εξοπλιστικών δαπανών σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο λαός μας να κρίνει αυστηρά τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να απορρίψει τα υποκριτικά συνθήματα των κάθε λογής υποστηριχτών του ευρωμονόδρομου, φορέων της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία, να πυκνώσουν τις γραμμές της λαϊκής συμμαχίας, να εντείνουν τη δράση τους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και απειλές, ενάντια στην ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο και στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει αυτή την επικίνδυνη κατάσταση.

Η πάλη για κάθε εργατικό, λαϊκό δικαίωμα, η πάλη για την προώθηση της φιλίας, της συνεργασίας των λαών, για την πραγματική ειρήνη, συνδέεται ουσιαστικά με την πάλη για την κατάργηση των μονοπωλίων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Συρίας και του Ιράν.
  • Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας.
  • Να κλείσουν όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες ένστολοι που βρίσκονται εκτός συνόρων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές
  • Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια κι όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Συνεχίζουμε την πάλη μας για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη κινήματος με αυτόν τον προσανατολισμό στα Βαλκάνια και γενικότερα στην περιοχή μας.

Δυναμώνουμε τις προσπάθειες για τον τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο, για λύση του Κυπριακού προβλήματος, για Κύπρο ενιαία, δικοινοτική-διζωνική Ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

Στηρίζουμε τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή, για παλαιστινιακό ανεξάρτητο κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό, τους άνεργους, τις νέες και τους νέους, τα στρατευμένα παιδιά του λαού, όσους ρημάζει τη ζωή τους η βαθειά καπιταλιστική κρίση, να βαδίσουν αγωνιστικά στην 34η Μαραθώνια Πορεία.

Τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη και την ιστορική συνεισφορά των Μαραθώνιων Πορειών Ειρήνης εδώ και 50 χρόνια.

Φέτος, που συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δολοφονία του από το αστικό κράτος και τους φασιστικούς, παρακρατικούς μηχανισμούς, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δώσουμε το πραγματικό περιεχόμενο της δράσης του συνδέοντας στην πράξη την ανυπακοή στην κυρίαρχη πολιτική, με τον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας και των αιτιών που την προκαλούν.

Γιατί τότε και τώρα ίδιος είναι ο εχθρός, ο καπιταλισμός, όπου στην εποχή των μονοπωλίων, σημαδεύεται από τη φτώχεια, την πείνα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την εργοδοτική, κρατική και παρακρατική καταστολή, τις ναζιστικές-ρατσιστικές συμμορίες, όπως σήμερα η «Χρυσή Αυγή».

Στέλνουμε το μήνυμα παντού:

Στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών οι λαοί θα έχουν τη δική τους σημαία που θα εναντιώνεται στη σύγχρονη σκλαβιά και θα δείχνει το δρόμο της κατάργησης του τελευταίου εκμεταλλευτικού συστήματος της ιστορίας και τη δημιουργία του νέου ειρηνικού κόσμου.

 

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΗ 2013ANAK_EEDYE_MARATH2013

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 34η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΑΦΕΤΗΡΙΑ: ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ 8:00 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ 6:30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

“Αυτοί που βρίσκονται ψηλά λένε: Πόλεμος και Ειρήνη είναι δύο πράγματα ολότελα διαφορετικά. Όμως η ειρήνη τους κι ο πόλεμός τους μοιάζουν όπως ο άνεμος κι η θύελλα. Ο πόλεμος γεννιέται απ’ την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα. Έχει τα δικά της απαίσια χαρακτηριστικά. Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους.”

Μ. Μπρέχτ

 

ΜΑΗΣ 2013

 

Ανακοίνωση για την 34η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ενδιαφέροντα άρθρα