ΠΣΕ: ΑντιΝΑΤΟϊκές κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στις Βρυξέλλες.

ΠΣΕ: ΑντιΝΑΤΟϊκές κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες στις 6 & 7 Ιούλη 2018

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στις Βρυξέλλες -τη διπλή πρωτεύουσα δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ- ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιούλη και στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας «ΝΑΙ στην Ειρήνη – ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ».

Συμμετείχαν τα αντιιμπεριαλιστικά φιλειρηνικά κινήματα από: Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Πολωνία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Νεπάλ, Ιρλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Νορβηγία, Ιράν, Ελβετία και Κύπρο. Επίσης, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών και τη Διεθνή Ένωση Δημοκρατικών Νομικών. Το ΠΣΕ εκπροσωπούν οι Θανάσης Παφίλης και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, γενικός γραμματέας και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ αντίστοιχα, ενώ συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ και της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ).

Εκδήλωση της Intal Βελγίου

Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε εκδήλωση της οργάνωσης INTAL Βελγίου όπου στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι ιμπεριαλιστικές διεργασίες ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ και τα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος, ενώ εκφράστηκε και η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. Μεταξύ άλλων παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο Ηρ. Τσαβδαρίδης, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από οργανώσεις του φιλειρηνικού κινήματος από Πορτογαλία, Βέλγιο κ.ά.

Ο Ηρ. Τσαβδαρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη το διεθνές φιλειρηνικό κίνημα να έχει αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό, να βάζει στο στόχαστρό του το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο, με την αντιΝΑΤΟική Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΠΣΕ, με κεντρικό εισηγητή τον Θ. Παφίλη. Το απόγευμα το ΠΣΕ θα συμμετάσχει σε αντιΝΑΤΟική διαδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών.

ΑντιΝΑΤΟική Διεθνής Συνδιάσκεψη

Με την αντιΝΑΤΟική Διεθνή συνδιάσκεψη κορυφώθηκαν το πρωί του Σαββάτου οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στις Βρυξέλλες – τη διπλή πρωτεύουσα δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ – ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη βδομάδα (11 – 12 Ιούλη) και στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας «ΝΑΙ στην Ειρήνη – ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα αντιιμπεριαλιστικά φιλειρηνικά κινήματα από Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Πολωνία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Νεπάλ, Ιρλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Νορβηγία, Ιράν, Ελβετία και Κύπρο. Επίσης, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών και τη Διεθνή Ένωση Δημοκρατικών Νομικών καθώς και εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ και της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ).

Κεντρικός εισηγητής στη Συνδιάσκεψη ήταν ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ (ολόκληρη η ομιλία ακολουθεί παρακάτω), ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην όξυνση των ανταγωνισμών και στα νέα σχέδια του ΝΑΤΟ ανέφερε:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όπως έχουμε διακηρύξει το ΝΑΤΟ ήταν και είναι ο εχθρός των λαών και της ειρήνης, το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, ο ένοπλος επικίνδυνος δολοφονικός οργανισμός προστασίας των συμφερόντων του κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ότι κλιμακώνει την επιθετικότητά του κατά των λαών, ότι οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί οδηγούν σε νέους πολέμους και σε πιθανή γενίκευσή τους. Από αυτή την άποψη ο αγώνας των λαών συνολικά για τη διάλυσή του είναι άμεσης προτεραιότητας. Ειδικό βάρος σε αυτόν έχει ο αγώνας των λαών στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για αποδέσμευση από αυτό, καθώς επίσης και η καταγγελία όλων των κυβερνήσεων των κρατών-μελών που συμμετέχουν και υπογράφουν ομόφωνα τις αποφάσεις του. Δεν μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες γι’ αυτό όπως και για το χαρακτήρα της ΕΕ που ως ιμπεριαλιστική ένωση συνεργάζεται στενά μαζί του στην ίδια κατεύθυνση.

Η δημιουργία ενός κόσμου πραγματικά ειρηνικού, με λαϊκή ευημερία περνά μέσα από την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και βαρβαρότητας στο σύνολό της».

Στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, όπως και στις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στάθηκε στην τοποθέτηση της η εκπρόσωπος της ΕΕΔΔΑ, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Σε αντίθεση με την εκφρασμένη θέληση του λαού μας για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να μετατρέπει τη χώρα σε στρατηγικό κόμβο ανεφοδιασμού, υποστήριξης και διεκπεραίωσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων διατηρώντας και αναβαθμίζοντας τις ήδη υπάρχουσες βάσεις και δημιουργώντας νέες σε Αλεξανδρούπολη, Σύρο και αλλού, για την κάλυψη των αναγκών της λυκοσυμμαχίας. Είναι γνωστό ότι η βάση της Σούδας παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις επιθέσεις ενάντια στο συριακό λαό. Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος της, όπως και όλων των άλλων, για την “ανακατεύθυνση της κοινής γνώμης”. Δηλαδή, για την πλύση εγκεφάλων και τη διαφθορά των συνειδήσεων με εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύονται αφειδώλευτα γι’ αυτόν το σκοπό.

Με τη δική της σύμφωνη γνώμη, η ΝΑΤΟική αρμάδα εξακολουθεί να περιπολεί στο Αιγαίο για τη διαχείριση, τάχα, του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Στην πραγματικότητα για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας και των περιοχών όπου αντιπαρατίθεται με τη Ρωσία.

Οι θερμές συρράξεις, οι πολεμικές εστίες, η ασφάλεια που κινδυνεύει, η “τρομοκρατία”, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, όλα είναι αποτέλεσμα της λυσσαλέας προσπάθειας των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ να εδραιώσουν την κυριαρχία τους απέναντι στους αντιπάλους τους, να εκμεταλλευτούν για όφελος ο καθένας της δικής του αστικής τάξης τον πλούτο ολόκληρων περιοχών και κρατών και να εξασφαλίσουν διαύλους μεταφοράς αυτού του πλούτου».

Ο ομιλητής της ΕΕΔΥΕ σημείωσε ότι «η φετινή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ γίνεται στο φόντο του ολοένα και αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των κύριων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε όλη την περιοχή της Μ. Ανατολής με τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη, την Παλαιστίνη να είναι οι κύριες εστίες αυτής της σύγκρουσης. Ωστόσο, οι προετοιμασίες για πόλεμο, οι απειλές, οι επεμβάσεις και οι συνέπειές τους γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Ακόμα και μέσα στην ίδια την Ευρώπη, στην Ουκρανία όπως επίσης στον Περσικό Κόλπο, από το Μάλι ως το Κέρας της Αφρικής, στα Βαλκάνια, από τη Δ. Μεσόγειο μέχρι το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον διεθνών μονοπωλιακών ομίλων. Σε αυτόν τον εξελισσόμενο ανταγωνισμό παλιές κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανταγωνίζονται με τη Ρωσία και την Κίνα καθώς και αυτές διεκδικούν μερίδιο από τον πλούτο της περιοχής». Ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του απηύθυνε και στους εκπροσώπους των υπόλοιπων αντιιμπεριαλιστικών φιλειρηνικών κινημάτων κάλεσμα για να δυναμώσει ο αγώνας, για «να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα αρχηγεία, να φύγουν οι χώρες μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες. Να εκφράσουμε τη σταθερή μας αλληλεγγύη στους λαούς που απειλούνται από τον ιμπεριαλισμό, τις στρατιωτικές απειλές και επεμβάσεις» υπογραμμίζοντας ότι «μόνο ο οργανωμένος αγώνας των λαών για να γίνουν οι ίδιοι οι μόνοι κυρίαρχοι στις χώρες τους και ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν μπορεί να εγγυηθεί έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη»

Η εισηγητική ομιλία του Θ. Παφίλη

«Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΣΕ ευχαριστούμε όλους τους εκπροσώπους των κινημάτων ειρήνης και άλλων λαϊκών οργανώσεων για τη συμμετοχή τους στη σημερινή Διάσκεψη και στη διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ που αποτελεί οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού κατά των λαών.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μέρος και συνέχεια του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του ΠΣΕ και πραγματοποιείται μέσα σε συνθήκες κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των ανταγωνισμών που εκτός των άλλων συνοδεύεται από επεμβάσεις, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, νέες προετοιμασίες γι’ αυτούς και απειλές κατά των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θέλουμε να καταδικάσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις επεμβάσεις και τον πόλεμο κατά της Συρίας, τις απειλές κατά του Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ, τον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης.

Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες για πιο γενικευμένους πολέμους, δημιουργούν το έδαφος για νέο μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών.

Είναι προφανές ότι στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ευρύτερα οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και προϊόντων, το γεωστρατηγικό έλεγχο. Τέτοιοι ανταγωνισμοί εκδηλώνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από την Αρκτική μέχρι τη ΝΑ Ασία, από τον Καύκασο μέχρι τα Βαλκάνια και την Αφρική. Εντείνεται ακόμη περισσότερο ο οικονομικός πόλεμος που εκδηλώνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Κίνα και άλλες μεγάλες δυνάμεις. Ο πλανήτης ολόκληρος μοιάζει σαν ένα ηφαίστειο, που σήμερα εκδηλώνονται μικρές εκρήξεις αλλά φαίνεται να προετοιμάζονται μεγαλύτερες και πολύ μεγάλη όπως έχει δείξει η Ιστορία.

Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει και το καθήκον της πάλης των λαών κατά των επεμβάσεων και ιμπεριαλιστικών πολέμων. Την ανάπτυξη και ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος σε έναν αγώνα που θα στρέφεται και κατά των αιτιών που προκαλούν αυτή την κατάσταση.

Οι Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως και αυτή που θα πραγματοποιηθεί, προσαρμόζουν την πολιτική, τη δομή και τη δράση του σε αυτές τις συνθήκες, έχοντας στο στόχαστρο, παρά τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του, τη διατήρηση και επέκταση της κυριαρχίας του σε όλο τον κόσμο, με όλα τα μέσα και φυσικά τον πόλεμο.

Το ΠΣΕ στις συνεδριάσεις του και σε διεθνείς Διασκέψεις, όπως αυτή που πραγματοποιείται σήμερα, παρακολουθεί αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, ενημερώνει τα κινήματα ειρήνης και άλλα λαϊκά κινήματα με στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση των λαών.

Ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία σε σχέση με την κλιμάκωση της επιθετικότητας και δράσης του ΝΑΤΟ το τελευταίο διάστημα είναι:

  • Η περαιτέρω συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων στα σύνορα με τη Ρωσία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος σε αυτές τις ενέργειες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
  • Η συγκέντρωση επίσης μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικών πλοίων στη ΝΑ Ευρώπη, η δημιουργία νέων βάσεων π.χ. Λάρισα της Ελλάδας με εγκατάσταση drones, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση παλαιών π.χ. Σούδα Κρήτης, Άραξος για πυρηνικά όπλα στην ΝΑ Ελλάδα.
  • Η ισχυροποίηση δομών διοίκησης των στρατιωτικών δυνάμεων.
  • Η νέα επέκτασή του στα Βαλκάνια με την πρόσκληση για ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ μετά την απαράδεκτη συμφωνία Ελλάδας – FYROM, η οποία πραγματοποιήθηκε γι’ αυτόν το σκοπό. Νέο ποιοτικό στοιχείο είναι η διαδικασία ένταξης της Κολομβίας στο ΝΑΤΟ που είναι και η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
  • Το πιο σημαντικό όμως και πιο αποκαλυπτικό για τους θηριώδεις κυριολεκτικά στόχους του ΝΑΤΟ αποτελεί η έκθεση ενός ισχυρού think tank, του Globsec, που εδρεύει στην Μπρατισλάβα. Αποτελεί κείμενο για συζήτηση σε αυτή τη Σύνοδο και σχέδιο για μια «Νέα Στρατηγική Αντίληψη» που θα αποφασιστεί το 2019, στα 70 χρόνια του δολοφονικού αυτού Οργανισμού.

Θα ήθελα επιγραμματικά να αναφερθώ σε αυτή:

  • “Το ΝΑΤΟ -αναφέρεται- για να διατηρήσει την αξιοπιστία του πρέπει να ξεκινήσει πιο εκτεταμένη διαδικασία προσαρμογής. Πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει την ικανότητα να κάνει ένα μελλοντικό πόλεμο, εάν θέλει να αποτρέψει ….έναν τέτοιο πόλεμο”. Είναι προφανές τι εννοεί. Στη συνέχεια καθορίζονται οι στόχοι. Ρωσία, ενίσχυση στο Νότο και επίσης Βόρεια Κορέα!!!
  • Στη συνέχεια αναφέρει πως προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η αύξηση στρατιωτικών δαπανών ώστε όλες οι χώρες να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα καθορίζει πως “τα κράτη-μέλη να αγοράσουν ό,τι χρειάζονται και όχι ό,τι θέλουν”, εννοώντας πως οι στρατιωτικές δαπάνες καθορίζονται με βάση τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ και όχι τις ανάγκες των κρατών στην άμυνα. Παράλληλα απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή των 28 χωρών-μελών σε στρατιωτικές αποστολές της Συμμαχίας (ιδιαίτερα εκτός Ευρώπης).
  • Στη συνέχεια αναφέρεται στην αναπροσαρμογή της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, ώστε να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να “πολεμήσει απόψε κιόλας”. Με προκλητικό τρόπο σημειώνει την ανάγκη βελτίωσης της “στρατιωτικής κινητικότητας” με απάλειψη, σε συνεργασία με την ΕΕ, γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων και την κατασκευή νέων ανθεκτικών υποδομών (αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες, σιδηροδρομικά δίκτυα) προκειμένου να αναπτύσσονται ταχύτερα και με ασφάλεια στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά και νότια.
  • Τέλος, στο κεφάλαιο “Στρατηγικοί σύμμαχοι και αντίπαλοι” ζητά στενότερη σύνδεση με την ΕΕ. Βάζει στόχο μια Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ – ΕΕ κάθε χρόνο. Υποστηρίζει ότι “οι αντίπαλοι του ΝΑΤΟ ήδη θεωρούν ότι βρίσκονται σε πόλεμο μαζί του”, κατονομάζοντας ως τέτοιους τη Ρωσία, την “Αλ Κάιντα” και τον ISIS!!! Καθορίζει με σαφήνεια και προτεραιότητα ως τομέα δράσης το Νότο (Συρία, και Α. Μεσόγειο), σημειώνοντας ότι οι κινήσεις της Μόσχας στην περιοχή “προκαλούν την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ και των συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, όπως έχουμε διακηρύξει, το ΝΑΤΟ ήταν και είναι ο εχθρός των λαών και της ειρήνης, το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, ο ένοπλος επικίνδυνος δολοφονικός οργανισμός προστασίας των συμφερόντων του κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ότι κλιμακώνει την επιθετικότητά του κατά των λαών, ότι οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί οδηγούν σε νέους πολέμους και σε πιθανή γενίκευσή τους. Από αυτή την άποψη ο αγώνας των λαών συνολικά για τη διάλυσή του είναι άμεσης προτεραιότητας. Ειδικό βάρος σε αυτόν έχει ο αγώνας των λαών στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για αποδέσμευση από αυτό, καθώς επίσης και η καταγγελία όλων των κυβερνήσεων των κρατών-μελών που συμμετέχουν και υπογράφουν ομόφωνα τις αποφάσεις του. Δεν μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες γι’ αυτό όπως και για το χαρακτήρα της ΕΕ που ως ιμπεριαλιστική ένωση συνεργάζεται στενά μαζί του στην ίδια κατεύθυνση.

Η δημιουργία ενός κόσμου πραγματικά ειρηνικού, με λαϊκή ευημερία περνά μέσα από την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και βαρβαρότητας στο σύνολό της».

ΑντιΝΑΤΟική διαδήλωση στις Βρυξέλλες

Με συνθήματα όπως «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Όχι στο ΝΑΤΟ – όχι στον πόλεμο» αλλά και συνθήματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου διαδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών κατά του ΝΑΤΟ και της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που αναμένεται να λάβει νέες επικίνδυνες αποφάσεις για τους λαούς.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης που το πρωί πραγματοποίησε στη βελγική πρωτεύουσα Διεθνή ΑντιΝΑΤΟική Συνδιάσκεψη στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας «ΝΑΙ στην Ειρήνη – ΌΧΙ στο ΝΑΤΟ», η Επιτροπή Αγώνα μεταναστών Βελγίου, φιλειρηνικά κινήματα και Επιτροπές από πολλές χώρες, Σωματεία και εργαζόμενοι του Βελγίου.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια