Συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη

Συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη

Με σύνθημα: «Η πάλη των λαών για ειρήνη, ενάντια στο ρατσισμό και τον ιμπεριαλισμό» ολοκληρώνεται το Σάββατο η συνάντηση του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη.

Με σύνθημα: «Η πάλη των λαών για ειρήνη, ενάντια στο ρατσισμό και τον ιμπεριαλισμό» ολοκληρώνεται το Σάββατο η συνάντηση του τμήματος Ευρώπης τουΠαγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη.

Τους συμμετέχοντες στην συνάντηση καλωσόρισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, Ζουχάλ Οκουγιάν, η οποία υπογράμμισε την κρισιμότητα των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή και τον αντιδραστικό ρόλο της κυβέρνησης της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή αλλά και την ανάγκη έντασης της κοινής δράσης των κινημάτων του ΠΣΕ απέναντι στον κοινό εχθρό σε κάθε χώρα και πανευρωπαϊκά.

Μετά την αρχική τοποθέτηση του Πορτογαλικού Συμβουλίου Ειρήνης και Συνεργασίας ως συντονιστής της Ευρώπης, ακολούθησε συζήτηση για τη δράση των κινημάτων και την κατάσταση στην Ευρώπη, την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και συγκεκριμένα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των χωρών μελών που σε περίοδο οικονομικής κρίσης δαπανούν και στηρίζουν ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ανά τον κόσμο.

Στην συζήτηση συμμετείχε εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη ο Γρηγόρης Αναγνώστου, Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

«Το 2015 για την ΕΕΔΥΕ είναι μια πολύ σημαντική χρονιά, καθώς συμπληρώνει 60 χρόνια συνεχούς δράσης ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό στάδιο γίνεται συνεχώς πιο επικίνδυνος και αντιδραστικός. Ευθύνεται για τις κρίσεις, τους πολέμους, την ενίσχυση φασιστικών δυνάμεων.

kwnstantinoupolh-03Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΕΔΥΕ, με την παρουσία της, έγινε αναπόσπαστο τμήμα του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Αποκάλυψε τον επικίνδυνο ρόλο της Νατοϊκής λυκοσυμμαχίας και των Αμερικανονατοϊκών βάσεων στην Ελλάδα διαχρονικά, κατήγγειλε την ιμπεριαλιστική – πολεμική δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπάλεψε τη συμμετοχή της αστικής τάξης της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Κράτησε στάση σταθερής διεθνιστικής αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο λαό της Κύπρου, της Παλαιστίνης, στους λαούς της Κούβας, της Βενεζουέλας, σε όλους όσοι αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα σε Μέση Ανατολή, Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική. Πάλεψε για τις λαϊκές διεκδικήσεις με όλους τους εργαζόμενους, Έλληνες και μετανάστες, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Συνεχίζοντας και αναπτύσσοντας αυτή τη σταθερή γραμμή πάλης της μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, η ΕΕΔΥΕ στο 17ο Συνέδριό της, το Δεκέμβρη του 2014 εξέτασε αναλυτικά την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στον κόσμο και στην ευρύτερη περιοχή. Ανέδειξε το οικονομικό υπόβαθρο των εξελίξεων και τα κίνητρα των επιδιώξεων του ιμπεριαλισμού, εξοπλίζοντας έτσι το ταξικό εργατικό-λαϊκό κίνημα. Έθεσε σαν στόχο την ένταση της πάλης, συντονισμένα με το εργατικό-λαϊκό κίνημα, στην αντιμετώπιση κάθε είδους συμμετοχής της αστικής τάξης της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις ανεξάρτητα από προσχήματα.

Στη χώρα μας, ιδιαίτερα και μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη, οι εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού στενάζουν κάτω από το βάρος της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής για να μεγαλώσουν τα κέρδη μιας χούφτας πλουτοκρατών. Ανεξάρτητα από τον πολιτικό διαχειριστή συνεχίζεται η επίθεση σε μισθούς και συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το ξήλωμα των κοινωνικών δικαιωμάτων, ώστε να αυξήσει το μεγάλο κεφάλαιο τα κέρδη του.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει σχέση με τις λαϊκές ανάγκες αλλά τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ετοιμάζουν νέο μνημόνιο, νέα αντιλαϊκά μέτρα και επιβάλλεται να αντιδράσουμε αποφασιστικά. Ξέρουμε όμως καλά πως ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, οι ανταγωνισμοί για νέες αγορές αποτελούν τις αιτίες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων γι’ αυτό επιμένουμε στην πάλη για να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδηγούν στο μακέλεμα των λαών».

Ο Γρηγόρης Αναγνώστου αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, στα προβλήματα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στην κατάσταση στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη καθώς και στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κλείνοντας την παρέμβαση της ΕΕΔΥΕ υπογράμμισε: «Με δεδομένες τις γενικότερες εξελίξεις, θεωρούμε ότι χρειάζεται ένας παραπάνω συντονισμός και κοινή δράση μεταξύ των κινημάτων της Ευρώπης ανοίγοντας πλατιά διαφωτιστική δουλειά και στοχεύοντας στην αποκάλυψη των αιτιών που γεννούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην αποκάλυψη του χαρακτήρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σαν διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις από τις οποίες οι λαοί δεν έχουν να προσδοκούν τίποτα θετικό, στην οργάνωση της πάλης του λαού και της νεολαίας σε κάθε χώρα ενάντια στην κυρίαρχη τάξη, απαιτώντας την μη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και την αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, με το λαό κυρίαρχο του πλούτου που παράγει. Είναι κρίσιμο ζήτημα να πληθαίνουν οι κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρώπης και η δουλειά που θα ανοίξει κάθε κίνημα στη χώρα του, αλλά και συνολικά οι από κοινού πρωτοβουλίες που χρειάζεται να πάρουμε στα πλαίσια του ΠΣΕ, να αγκαλιάσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι από εργαζόμενους, νέους και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, αναδεικνύοντας πως η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, θα πρέπει να είναι πάλη ενιαία και συντονισμένη ενάντια στο σύστημα που γεννάει πολέμους, δυστυχία και καταστροφή, ώστε οι λαοί να γίνουν πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους.

Συμπληρώνοντας 60 χρόνια από την ίδρυση της, η ΕΕΔΥΕ καλεί όχι μόνο τον ελληνικό λαό, αλλά και τους λαούς στην Ευρώπη και στον κόσμο, να δυναμώσουμε την αντιϊμπεριαλιστική – φιλειρηνική πάλη. Η ΕΕΔΥΕ, στο επόμενο διάστημα, θα συνεχίσει να αναπτύσσει πολύμορφη δραστηριότητα, στο πλευρό του εργατικού και λαϊκού κινήματος, απαιτώντας:

• Να μην επιτρέψουμε τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πόλεμους

• Να επιστρέψουν αμέσως όλοι οι Έλληνες στρατιώτες από το εξωτερικό

• Να κλείσουν τώρα οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία

• Να σπάσει ο λαός τα δεσμά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για να γίνει νοικοκύρης στο τόπο μας».

Στη Σύνοδο του τμήματος Ευρώπης του ΠΣΕ συμμετέχουν 10 οργανώσεις και κινήματα από Τουρκία,Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο,Γερμανία, Σερβία, Ιταλία,Βέλγιο, Ελβετία και Δανία.

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου Ευρώπης, ξεκινάει σήμερα Σάββατο η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ, με ομιλία της προέδρου Σοκόρρο Γκόμες και την έκθεση δράσης του ΓΓ του ΠΣΕ Θανάση Παφίλη.

Το Σάββατο το βράδυ η Επιτροπή Ειρήνης οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση αλληλεγγύης των λαών στο Πολιτιστικό Κέντρο Ναζίμ Χικμέτ, όπου θα χαιρετίσει ο Θανάσης Παφίλης, ΓΓ του ΠΣΕ.

Στις 18 Ιούνη προηγήθηκε η σύνοδος του Τμήματος Μέσης Ανατολής του ΠΣΕ, στην οποία συμμετείχε και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός Γραμματέας του, που κατέληξε σε ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην περιοχή που από την μια διαθέτει τα πιο πλούσια ενεργειακά αποθέματα και από την άλλη αποτελεί το θέατρο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κατοχής, απειλών και του δράματος για τους λαούς που αποτελούν τα θύματα.

Ενδιαφέροντα άρθρα