Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Αλληλεγγύη με τον λαό της Βενεζουέλας

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Αλληλεγγύη με τον λαό της Βενεζουέλας

Καταγγέλλουμε ότι η διατήρηση και διεύρυνση των μονομερών και εξω-εδαφικών καταναγκαστικών μέτρων αποτελεί έγκλημα κατά του λαού της Βενεζουέλας

Μηνυμα της Γραμματειας της ΕΕΔΥΕ προς την COSI (Βενεζουέλα) με αφορμη τη 19η Απριλη, Διεθνή Ημερα Δρασης κι Αλληλεγγυης για τη Βενεζουελα

Dear Comrades of COSI
Please receive our warmest greetings of fraternal solidarity
The Greek Committee for International Detente and Peace (EEDYE) would like join and endorse the Call of the COSI and WPC for the Global Day of action in Solidarity with the people of Venezuela.
We unite our voices in condemning the policies and actions of US Imperialism and its allies of the EU and some South American countries which are aiming in the violent regime change control of the rich energy resources of your country.
The imperialist interventions, threats and sanctions against the people of Venezuela are becoming even more serious in a period of the Pandemic of Covid-19
We wish you and the people of Venezuela stength and success in our common struggle!
Comradely
the Secretariat of EEDYE

 


Το ψήφισμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης

 

Τα παρακάτω υπογεγραμμένα κινήματα, οργανώσεις και άτομα υψώνουν τις φωνές μας σε αλληλεγγύη προς τον λαό της Βενεζουέλας που σήμερα είναι θύμα μιας βάναυσης πολιορκίας και μονομερών κυρώσεων από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Σήμερα, 19 Απριλίου 2020, καθώς εορτάζεται η 210ή επέτειος της κραυγής του λαού της Βενεζουέλας ενάντια στην κυριαρχία της πρώην ισπανικής αυτοκρατορίας, εκφράζουμε τη σταθερή υποστήριξή μας στον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας να διατηρήσει αυτήν την ανεξαρτησία και να ασκήσει το δικαίωμά τους στην κυριαρχία και την αυτοδιάθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνουμε την αποφασιστική απόρριψή μας οποιασδήποτε απόπειρα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του λαού της Βενεζουέλας, καθώς και όλα τα σχέδια που καταρτίστηκαν από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με στόχο να επιβάλλουν μια βίαιη αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα. Σε αυτά τα σχέδια περιλαμβάνεται ένας πρόσφατος ελιγμός από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με το λεγόμενο «Σχέδιο μετάβασης για τη Βενεζουέλα», στο οποίο εντάχθηκαν αυτόματα οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του και ορισμένες κυβερνήσεις της Νότιας Αμερικής.

Αυτό το σχέδιο επιδιώκει ένα νέο κλιμακωτό βήμα επέμβασης και επιθετικών ενεργειών κατά της Βενεζουέλας, τα οποία, στο πλαίσιο της παγκόσμιας πανδημίας, στοχεύουν να δικαιολογήσουν τα μέσα κλιμάκωσης του αποκλεισμού και τις παράνομες μονομερείς κυρώσεις που περιπλέκουν τις επιπτώσεις της πανδημίας για τον λαό της Βενεζουέλας.

Για αυτόν τον λόγο, καταγγέλλουμε ότι η διατήρηση και διεύρυνση των μονομερών και εξω-εδαφικών καταναγκαστικών μέτρων αποτελεί έγκλημα κατά του λαού της Βενεζουέλας. Ζητούμε την άμεση άρση των παράνομων κυρώσεων των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κατά της χώρας. Επίσης, απαιτούμε την επιστροφή χρηματοοικονομικών πόρων που ανήκουν στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας που κρατούνται παράνομα σε διεθνείς τράπεζες, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις πιεστικές ανάγκες της χώρας στον αγώνα κατά του COVID-19 και στην ανάπτυξη της εθνικής παραγωγικής ικανότητας.

Τέλος, προειδοποιούμε τους λαούς του κόσμου για τη σοβαρή απειλή στρατιωτικής επέμβασης και ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να προετοιμάσει μια ευνοϊκή διεθνή σκηνή για πόλεμο στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Οι ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας και των ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης, η ασυνήθιστη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Κολομβία, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Κολομβίας κοντά στα σύνορα της Βενεζουέλας και η πρόσφατη ανάπτυξη του αμερικανικού ναυτικού στην Καραϊβική θάλασσα με το πρόσχημα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών αποτελούν σαφή απόδειξη των επικίνδυνων βημάτων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για να προκαλέσει πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας.

Καλούμε τους λαούς του κόσμου να σταματήσουν την «τρέλα» του ιμπεριαλισμού στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, και να υπερασπιστούν το δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλας για αυτοδιάθεση και ειρήνη.

 

 

 

 

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια