7η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ

7η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, η 7η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας. Στη Συνάντηση συμμετείχαν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας. Το σύνθημα της φετινής συνάντησης ήταν: «Καμία εμπλοκή των χωρών μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και απαγόρευση δράσης της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας στο επίκεντρο των συζητήσεων

Ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, η 7η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας. Στη Συνάντηση συμμετείχαν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας. Το σύνθημα της φετινής συνάντησης ήταν: «Καμία εμπλοκή των χωρών μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

Οι τακτικές, ετήσιες συναντήσεις των Κινημάτων Ειρήνης των τριών χωρών ξεκίνησαν το 2010 και διεξάγονται με τη στήριξη και στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Η φετινή Συνάντηση είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια περίοδο επικίνδυνης όξυνσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στους λαούς και τις χώρες της περιοχής. Τα θέματα αυτά, συνολικά, αλλά και ειδικότερα οι εξελίξεις στην Τουρκία και η απαγόρευση δράσης της Επιτροπής Ειρήνης, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των αντιιμπεριαλιστικών και φιλειρηνικών κινημάτων των τριών χωρών.

Αναδείχθηκε η πίστη ότι μία μόνο δύναμη μπορεί να βάλει φραγμό σ’ αυτήν την πολιτική – οι λαοί και το μαχητικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό, φιλειρηνικό λαϊκό κίνημα σε κάθε χώρα. Επίσης συζητήθηκε ο σχεδιασμός των αγώνων σε κάθε μια χώρα και ο συντονισμός των κοινών εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών.

Στην αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ συμμετείχαν ο πρόεδρός της, Σταύρος Τάσσος, η γεν. γραμματέας Ελπίδα Παντελάκη, ο αντιπρόεδρος Νίκος Ζώκας, και τα μέλη της ΓραμματείαςΧρήστος Μαργανέλης και Γρηγόρης Αναγνώστου.

Στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, συμμετείχαν η πρόεδρός της Ζουχάλ Οκουγιάν, ο γραμματέας Αϊντεμίρ Γκιουλέρ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης ΣμύρνηςΜπουρχάν Αλκασάλ.

Στην αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, συμμετείχαν η πρόεδρός του Σίλβα Τιγγιρίδου, το μέλος της Γραμματείας, Στέλιος Σοφοκλή και το μέλος Αγγέλα Σοφοκλή.

Τις εργασίες παρακολούθησε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ, της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων.

Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, η Ελπίδα Παντελάκη, αναφερόμενη στο Κυπριακό σημείωσε: «Υποστηρίζουμε λύση που θα προβλέπει ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος, με μία Κυριαρχία, μία Ιθαγένεια, μία Διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες». Επίσης, τόνισε ότι «στην πρώτη γραμμή της πάλης μας, είναι η ακύρωση της κατάπτυστης απαγόρευσης της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και του συνόλου των κατασταλτικών μέτρων στη χώρα αυτή». (Εδώ ολόκληρη η ομιλία)

Η Ζουχάλ Οκουγιάν, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας της, στις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες παρεμβαίνει η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας μετά την απαγόρευση της δράσης της, αλλά και στο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Τέλος σημείωσε ότι «η Επιτροπή Ειρήνης συνεχίζει να ζητά την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από όλες τις ξένες χώρες, το τέλος της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, τον αποκλεισμό όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Τουρκία, το κλείσιμο των διεθνών στρατιωτικών βάσεων». (Εδώ ολόκληρη η ομιλία)

Η Σίλβα Τιγγιρίδου, πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, αναφερόμενη στο Κυπριακό σημείωσε: «Εμείς παλεύουμε για μια λύση που θα μπορεί πραγματικά να επανενώσει τα εδάφη και την οικονομία της Κύπρου και όλο το λαό της Κύπρου και μπορεί να επιτευχθεί έξω από αποπνικτικές προθεσμίες και ελεύθερη από εγγυητές και προστάτες». (Εδώ ολόκληρη η ομιλία)

Παρέμβαση για το προσφυγικό έκανε ο Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος. (Εδώ ολόκληρη η ομιλία)

Στο περιθώριο των εργασιών, το Σάββατο, πραγματοποιήθηκε:

Στις 9.30 π.μ., κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στις 10 π.μ. μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο NRDC με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.

Στις 12μ. επίσκεψη στον καταυλισμό προφύγων στα Βασιλικά.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια