ΠΣΕ – Ψήφισμα για την ΕΑΣ και για τις Αμερικανικές Βάσεις στην Ελλάδα

ΠΣΕ – Ψήφισμα για την ΕΑΣ και για τις  Αμερικανικές Βάσεις στην Ελλάδα

Επιδιώκεται να ισχυροποιηθεί η θέση της Ελλάδας ως ορμητηρίου των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, και να εξασφαλιστεί η χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στις αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ στο εξωτερικό, όπως έχει ήδη συμβεί σε 12 τέτοιες περιπτώσεις.

Περιφερειακή συνάντηση Ευρώπης του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης (ΠΣΕ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιφερειακή συνάντηση Ευρώπης του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης (ΠΣΕ) στις 21 και 22 Σεπτέμβρη στην Βασιλεία της Ελβετίας. Την συνάντηση φιλοξένησε το Ελβετικό Κίνημα Ειρήνης, το οποίο γιόρτασε ταυτόχρονα τα 70 χρόνια ζωής και δράσης του. Στην συνάντηση συμμετείχαν εκτός από το Ελβετικό κίνημα τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα ειρήνης από την Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, Κύπρο, Ιταλία, Δανία, Γερμανία με καλεσμένη οργάνωση την Επιτροπή για την Διεθνή Αλληλεγγύη και Ειρήνη της Βενεζουέλας (COSI). Την ΕΕΔΥΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Σταύρος Τάσσος ενώ το ΠΣΕ εκπροσωπήθηκε από τον εκτελεστικό γραμματέα του Ηρακλή Τσαβδαρίδη. Την ευρωπαϊκή σύνοδο του ΠΣΕ απασχόλησαν θέματα όπως η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε., η ερχόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο (Δεκέμβρης 2019), τα 70χρονα του ΠΣΕ και η συμπλήρωση το ερχόμενο έτος των 70 χρόνων της «Έκκλησης της Στοκχόλμης» αλλά και των 75 χρόνων από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα στην Χιροσίμα και Ναγκασάκι και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, το 2020 αντίστοιχα. Ειδική συζήτηση πραγματοποιήθηκε για την κατάσταση στην Βενεζουέλα όπου υπογραμμίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η καταδίκη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων εναντίον της χώρας και του λαού της από τις ΗΠΑ, τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις της, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον λαό και τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Η συνάντηση ενέκρινε ψήφισμα για την Διεθνή Ημέρα Ειρήνης του ΟΗΕ όπου μεταξύ άλλων καταδικάζει το απαράδεκτο και αντιδραστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που όχι μόνο εξισώνει τον Κομμουνισμό με τον Ναζισμό, αλλά χρεώνει ανιστόρητα την ευθύνη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην ΕΣΣΔ και τον στον Κόκκινο Στρατό. Επίσης εγκρίθηκε ψήφισμα της συνάντησης για την καταδίκη της ανανέωσης συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για τις Βάσεις (βλ. παράρτημα) και για το Κυπριακό.
Στην εορταστική εκδήλωση για τα 70χρονα του Ελβετικού κινήματος Ειρήνης και του ΠΣΕ μίλησε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης ο οποίος τόνισε πώς το ΠΣΕ στάθηκε «όρθιο» υπερασπιζόμενο τον αντιιμπεριαλιστικό του χαρακτήρα παρά τις αντίθετες προβλέψεις και προσπάθειες αντιπάλων και «φίλων», πάντα στο πλευρό των φτωχών και καταπιεσμένων για έναν κόσμο δίχως ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εκμετάλλευση.


Ψήφισμα για την ΕΑΣ και για τις Αμερικανικές Βάσεις στην Ελλάδα

Η Περιφερειακή Σύνοδος Ευρώπης του ΠΣΕ, που συνήλθε στη Βασιλεία της Ελβετίας, από τις 20 – 22 Σεπτεμβρίου 2019, εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία και την έντονη καταδίκη της Ελληνοαμερικανικής «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».

Η απόπειρα της πολυετούς ανανέωσης και αναβάθμισης της Συμφωνίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη κυβέρνηση και επιταχύνει τα βήματα της, θα επιτρέψει να καλυφθεί νομικά και πολιτικά η διευρυμένη – πέραν της βάσης της Σούδας – παρουσία αμερικανικών δυνάμεων και η αξιοποίηση υποδομών σε όλο το ελληνικό έδαφος, όπως σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Στεφανοβίκειο, κοντά στο Βόλο. Επιδιώκεται έτσι να ισχυροποιηθεί η θέση της Ελλάδας ως ορμητηρίου των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, και να εξασφαλιστεί η χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στις αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ στο εξωτερικό, όπως έχει ήδη συμβεί σε 12 τέτοιες περιπτώσεις.

Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής.

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στα πυρηνικά όπλα και στις Αμερικανο- ΝΑΤΟϊκές βάσεις, και απαιτούμε:

  • Καταγγελία της Ελληνοαμερικανικής «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».
  • Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι Ευρωατλαντικές Βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
  • Όχι στη μεταφορά πυρηνικών όπλων στον Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
  • Καμιά συμμετοχή και επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια