ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – Μαζική εκδήλωση για να μη μετατραπεί η πόλη σε ορμητήριο πολέμου και στόχο αντιποίνων

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ – Μαζική εκδήλωση για να μη μετατραπεί η πόλη σε ορμητήριο πολέμου και στόχο αντιποίνων

Οι εκατοντάδες λαού και νεολαίας που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης διατράνωσαν δυναμικά την αντίθεσή τους στη μετατροπή της πόλης και της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο επεμβάσεων και πολέμων, με αφορμή και τη νέα -μεγαλύτερη από ποτέ- «απόβαση» στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο λιμάνι της πόλης, στο πλαίσιο της άσκησης-πρόβας πολέμου «Atlantic Resolve» για την περικύκλωση της Ρωσίας.

Μια εκδήλωση με μαχητικό κλίμα πραγματοποίησαν οι φορείς και τα Σωματεία που συγκροτούν την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή δεκάδων εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων του κινήματος από τον Έβρο έως και τη Θεσσαλονίκη.

Οι εκατοντάδες λαού και νεολαίας που συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο της Αλεξανδρούπολης διατράνωσαν δυναμικά την αντίθεσή τους στη μετατροπή της πόλης και της περιοχής σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο επεμβάσεων και πολέμων, με αφορμή και τη νέα -μεγαλύτερη από ποτέ- «απόβαση» στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο λιμάνι της πόλης, στο πλαίσιο της άσκησης-πρόβας πολέμου «Atlantic Resolve» για την περικύκλωση της Ρωσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αίθουσα του δημοτικού Θεάτρου δεν χώρεσε τον κόσμο με αποτέλεσμα αρκετοί να παρακολουθήσουν την εκδήλωση έξω από το Δημαρχείο.

Με τη σημερινή, πετυχημένη εκδήλωση, αλλά και την όλη μεγάλη προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολείο και Πανεπιστήμιο, στέκι της νεολαίας το κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα πραγματοποιήθηκε ένα αποφασιστικό βήμα για την καλή οργάνωση και παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν το σύνθημα «στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή οι μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί το σύνθημα». Στην εκδήλωση μίλησε  η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων μαζικών φορέων και εργατικών σωματείων (διαβάστε παρακάτω), ενώ αναγνώστηκαν και τα μηνύματα της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας και του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης της Βουλγαρίας.

Η ομιλία της Ελπίδας Παντελάκη

Η Ελπίδα Παντελάκη χαιρέτισε θερμά εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ την εκδήλωση και καταδίκασε την απόβαση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Στην ομιλία της σημείωσε μεταξύ άλλων πως κανένας δεν μπορεί να μείνει θεατής στο έγκλημα που γίνεται, στη  μετατροπή της Αλεξανδρούπολης, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στις ευθύνες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε για πρώτη φορά από το 1974 το «πράσινο φως» για τη δημιουργία νέων βάσεων, άνοιξε τον λεγόμενο Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ, διαπραγματεύτηκε την επέκταση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, προετοίμασε το έδαφος για την ένταξη της Αλεξανδρούπολης στο δίκτυο των υποδομών που στηρίζουν τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, όσο και της ΝΔ που πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και απογείωσε την εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

«Η περιοχή της Θράκης και ειδικά η Αλεξανδρούπολη», σημείωσε,  «παίζει κομβικό ρόλο στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Πρόκειται για μια περιοχή σε νευραλγική θέση, από την οποία διέρχονται ενεργειακοί αγωγοί, δρόμοι μεταφοράς εμπορευμάτων. Προσφέρει διευκολύνσεις για ταχεία και ευκολότερη πρόσβαση στα Βαλκάνια κι από εκεί στην Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία και έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τα καίριας σημασίας Στενά των Δαρδανελλίων, τη ρωσική έξοδο προς τη Μεσόγειο.

Παράλληλα, στην Καβάλα δραστηριοποιείται αμερικανικός όμιλος στα κοιτάσματα του Πρίνου, ενώ προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαπραγμάτευση για το ξεπούλημα του λιμανιού και τη στρατιωτική του αξιοποίηση.  Την ίδια στιγμή, η παραχώρηση διευκολύνσεων στο Πετροχώρι στην Ξάνθη,  η ύπαρξη ευρωατλαντικών υποδομών στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, ενισχύει  το αμερικανικό αποτύπωμα στην περιοχή, συγκροτώντας στην ουσία μια αποτελεσματική δύναμη κρούσης, ικανή να ανταποκριθεί οποτεδήποτε απαιτηθεί στους αμερικανοΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Περσικό Κόλπο, Κεντρική Ευρώπη, Β. Αφρική. 

Ο ρόλος που καλείται να παίξει η Αλεξανδρούπολη φαίνεται κι από την τωρινή άσκηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλη η περιοχή έχει μπει στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το αεροδρόμιο, οι αυτοκινητόδρομοι, το σιδηροδρομικό δίκτυο, όλες οι κρίσιμες πολιτικές υποδομές, προκειμένου να επιτευχθεί η μεταφορά τεράστιου πολεμικού υλικού και στρατιωτικών δυνάμεων! Από αυτό προκύπτει η προκλητική παρουσία μιας σειράς υψηλόβαθμων ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων στην περιοχή».

Στη συνέχεια, τόνισε πως η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό και  στρατιωτικό κόμβο, όχι μόνο δεν είναι προς όφελος του λαού της περιοχής, αλλά αντίθετα στρώνει τον δρόμο για μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους, καθώς η ίδια και όλη η περιοχή «γίνονται στόχος αντιποίνων κι αυτό είναι ανάγκη να κατανοηθεί πλατιά και από τους πιο διστακτικούς, από τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες που ακόμα προβληματίζονται».

Η Ελπίδα Παντελάκη απεύθυνε πλατύ αγωνιστικό κάλεσμα στον λαό της περιοχής, για να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη που δίνεται ενάντια στη στρατιωτική βάση στην Αλεξανδρούπολη, στις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές ασκήσεις, ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, στην επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στη συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.

«Καλούμε όλους αυτούς που ακόμα διστάζουν να πάρουν τη θέση τους σ’ αυτόν τον μεγάλο αγώνα, να μη  δεχτούν να σουλατσάρουν αμερικανοΝΑΤΟικά άρματα μάχης στις αλάνες που παίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, να μη δεχθούν να περνάνε από τους δρόμους της πόλης που μεγάλωσαν, εργάζονται και ζουν, οι ερπύστριες και τα μεταγωγικά των μακελάρηδων των λαών, που ακονίζουν τα νύχια τους για να αιματοκυλήσουν άλλους λαούς.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στη νέα γενιά, που μορφώνεται, δουλεύει, μοχθεί για να τα βγάλει πέρα, ζώντας από πρώτο χέρι την επίθεση στη ζωή, στα δικαιώματά τους και υπονομεύεται το μέλλον τους.  

Απευθυνόμαστε στους νέους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία κι έρχονται αντιμέτωποι με την επικίνδυνη προσπάθεια εξωραϊσμού των επιθετικών σχεδίων  των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τους καλούμε στον δρόμο του αγώνα. Υπηρετούν τη θητεία τους για να υπερασπίζονται το λαό και τα δικαιώματά του και όχι να παρέχουν υπηρεσίες στην δολοφονική αμερικανοΝΑΤΟική μηχανή». 

Διαβάστε εδώ αναλυτικά.

Οι παρεμβάσεις μαζικών φορέων και εργατικών συνδικάτων

Ο Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος ε.α., σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε η περιοχή να γίνει ένα νέο αμερικανοΝΑΤΟΪΚΟ ορμητήριο πολέμου και στόχος απαντητικών πληγμάτων και θα πρέπει να αγωνιστούμε να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη».

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο που πραγματοποιούνται σημαντικές κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα. Είναι κινήσεις μεγάλου στρατηγικού βάθους, όπως είναι η Συμφωνία AUKUS μεταξύ Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ , η οποία προκάλεσε και αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Παρατηρούμε, ότι σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές της γης, αναπτύσσονται “θερμές εστίες”. Στον Ινδο-Ειρηνικό, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στον Περσικό Κόλπο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και τη Μαύρη Θάλασσα. Η κούρσα των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ , την ΕΕ, την Κίνα και τη Ρωσία, και των συμμαχιών τους, είναι σε εξέλιξη.

Η εξελίξεις αυτές έχουν καταλυτικές επιπτώσεις και στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεκάδες χιλιάδες ΝΑΤΟικοί στρατιώτες είναι παρατεταγμένοι με το δάχτυλο στη σκανδάλη στα ευρωρωσικά σύνορα. Απέναντί τους άλλοι τόσοι Ρώσοι. Μια σπίθα αρκεί για να γίνει η ανάφλεξη». (διαβάστε εδώ ολόκληρη την παρέμβαση)

Ο Χατσή Αλή Αλή (Αλή Καμπέρ), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Επιτροπής Ειρήνης Ροδόπης, σημείωσε: «Είναι ξεκάθαρο, ότι η βάση που έχει δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη, με το πρόσχημα της προστασίας της περιοχής, ουσιαστικά εξυπηρετεί τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας».

Σημείωσε ότι «οι επεκτατικές ιμπεριαλιστικές πολιτικές, ανεξάρτητα από την χώρα από την οποία αναπτύσσονται, οι στρατιωτικές δομές, είναι το τείχος για την αδελφοσύνη των λαών. Εμείς αγωνιζόμαστε για να σπάμε τέτοιους τοίχους. Είτε προέρχεται από το ΝΑΤΟ, είτε από την ΕΕ, είτε τη Ρωσία, είτε την Κίνα, εμείς θα σταθούμε απέναντι».

Στο χαιρετισμό του, ο φαντάρος Αλέξανδρος Σάρρος περιέγραψε το πώς οι φαντάροι αντικρίζουν στις μονάδες τους να μετατρέπεται η χώρα σε μια απέραντη ΝΑΤΟική βάση.

 

Αναφερόμενος στην «απόβαση» των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη, σημείωσε πως είναι «προκλητικό η χώρα μας να πρωταγωνιστεί στις ΝΑΤΟικές δαπάνες δίνοντας δισεκατομμύρια κάθε χρόνο, την ίδια ώρα που οι φαντάροι αμειβόμαστε με 8 ευρώ το μήνα, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης και οι υποδομές σε αρκετά στρατόπεδα είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Την ίδια ώρα που βλέπουμε τα σπίτια των οικογενειών μας να καίγονται, να πλημμυρίζουν, να γκρεμίζονται από τους σεισμούς, να δίνονται άλλες προτεραιότητες αντί να γίνονται αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και άλλα έργα για το λαό μας.

Γι’ αυτό και σήμερα είναι σημαντικό να δυναμώσει αυτός ο αγώνας από τους συλλόγους, τα σωματεία και τους υπόλοιπους φορείς. Ώστε να απεμπλακεί η χώρα μας από αυτούς τους σχεδιασμούς και τους κινδύνους που φέρνουν για τον λαό μας και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής» (διαβάστε εδώ ολόκληρη την παρέμβαση).

Ο Σάββας Δευτεραίος, πανεπιστημιακός γιατρός, δημοτικός σύμβουλος, αναφέρθηκε στο ότι όλες οι υποδομές έχουν στόχο την εξυπηρέτηση των αμερικανικών δυνάμεων, όπως το στρατόπεδο Γιαννούλη, που κάποτε διεκδικούνταν να γίνει πάρκο, αλλά όπως είπε «μάλλον δεν θα γίνει. Θα ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι».

 

«Ίσως αύριο οι Αμερικανοί να καλύψουν τα κενά στο νοσοκομείο μας», είπε σκωπτικά, το οποίο δίνει όλη την περίοδο της πανδημίας άνιση μάχη με την τεράστια υποστελέχωση, τις αναστολές εργασίας και αδειών, τη μείωση κατά 70% των τακτικών χειρουργείων, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τους ανεπαρκείς προϋπολογισμούς και κατέληξε:

«Ούτε ο ύπνος, ούτε τα όνειρα, ούτε απλά οι σκέψεις λύνουν τα προβλήματα. Φυσικά ούτε οι Αμερικανοί. Όπου πήγαν δημιούργησαν προβλήματα, έσπειραν ναρκωτικά, προκάλεσαν ματοκυλίσματα.

Τη λύση μπορούμε να τη δώσουμε εμείς, ο λαός. Εμείς που μαζευτήκαμε εδώ σήμερα και άλλοι που θέλουμε και μπορούμε να συσπειρώσουμε στον αγώνα μας για να φύγουν οι βάσεις από την Ελλάδα, για να είμαστε εμείς, ο λαός, αφέντης στον τόπο μας. Γιατί εδώ δεν είναι και ούτε θα αφήσουμε να γίνει “…φαιό νταμάρι και πεδίο βολής φτηνό”» ιαβάστε εδώ ολόκληρη την παρέμβαση).

«Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα για να χαλάσουμε το δήθεν κλίμα που προσπαθούν να στήσουν πως όλοι οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης περιμένουμε τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες σαν σωτήρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Χιώνης, γραμματέας του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης «Η Ενότητα» και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Έβρου.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως ορισμένοι, καλοπροαίρετα αναρωτιούνται «μήπως είναι όντως μια ευκαιρία για νέες θέσεις εργασίας και ακόμα ακόμα πως δεν είναι και ό,τι καλύτερο, έστω και ηθικά, να δουλεύεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά δεδομένων των συνθηκών δεν είναι μία λύση;». Αφού αναφέρθηκε σε πρόσφατα παραδείγματα «μεγάλων επενδύσεων» που καταρρίπτουν τη προπαγάνδα περί ανάπτυξης που συνοδεύει την αμερικανική παρουσία στην πόλη, όπως της Βιομηχανικής Περιοχής που έχει αφήσει μόνο κουφάρια επιχειρήσεων, του έργου του φράχτη στα σύνορα και του περιβόητου ΤΑΠ, υπογράμμισε: «Υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται πως ίσως η παρουσία των στρατιωτικών σε πιο μόνιμη βάση θα φέρει κίνηση στην αγορά, σε μαγαζιά εμπορικά και εστίασης. Υπάρχει όμως έστω και ένα παράδειγμα όπου και αν αυξήθηκε η κινητικότητα αυτό να συνοδεύτηκε και με αυξήσεις στους μισθούς ή γενικά με κάποια βελτίωση στους όρους δουλειάς;

Η τουριστική κίνηση, που έχει αυξηθεί την τελευταία πενταετία εντυπωσιακά, πόσο έχει ανεβάσει τα μεροκάματα στον κλάδο, πόσοι εμποροϋπάλληλοι έκαναν ταμείο την αυξημένη κίνηση στα μαγαζιά; Πόσοι εργαζόμενοι στην εστίαση είδαν το ωρομίσθιό τους να ανεβαίνει από τη στιγμή που καλούνται να σερβίρουν τα μεγάλα πορτοφόλια που επισκέπτονται την πόλη μας; Μην το ψάχνεται και πολύ, θα σας πούμε εμείς. Κανείς. Κανείς και πουθενά! (…) Δυστυχώς επιβεβαιώνεται πως οι εργαζόμενοι είμαστε οι τελικά χαμένοι και όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται και πιο άγρια και πιο άμεσα» (διαβάστε εδώ ολόκληρη την παρέμβαση).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό της Εύας Βλισίδου, προέδρου της Ομοσπονδίας Γονέων Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης. Μεταξύ άλλων, περιέγραψε την «χοντροκομμένη ιδεολογική παρέμβαση» στην Εκπαίδευση, μέσω μηχανισμών όπως τα προγράμματα της πρεσβείας των ΗΠΑ αλλά και των σχολικών εγχειριδίων, που -όπως τόνισε- δημιουργεί στους γονείς εύλογα ερωτήματα και ανησυχία και παράλληλα αγανάκτηση και οργή.

Παράλληλα χαρακτήρισε πρόκληση να κατασκευάζεται εν ριπή οφθαλμού ο καινούριος περιφερειακός για να συνδεθεί με τα στρατόπεδα Γιαννούλη και Κανδηλάπτη και ο σιδηρόδρομος για να συνδέσει το λιμάνι με το αεροδρόμιο για τις ανάγκες των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και ακριβώς δίπλα, «στα 500 μέτρα να πνίγεται το σχολείο του Απαλού κάθε φορά που βρέχει, να βγάζουν τους μαθητές έξω από το σχολείο με αγροτικά οχήματα, να πνίγονται τα σπίτια των κατοίκων, να χάνουν τις ζωές τους πυροσβέστες και να μη δίνεται ούτε ένα ευρώ!».

Η Εύα Βλησίδου κάλεσε από το βήμα της εκδήλωσης τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων Περιοχής να δυναμώσουν το φιλειρηνικό κίνημα, προτάσσοντας ως «φωτεινό παράδειγμα» τις εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με σχολικές τάξεις και εκπαιδευτικούς, τα προηγούμενα χρόνια, «ως την καλύτερη απάντηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών στους πολεμικούς σχεδιασμούς τους. Τέτοιες πρωτοβουλίες θέλουμε να πολλαπλασιαστούν» ιαβάστε εδώ ολόκληρη την παρέμβαση).

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια