Ανακοίνωση Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης

Ανακοίνωση Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης καλεί το λαό της περιοχής μας να μην εφησυχάζει και να προβληματισθεί ιδιαίτερα μετά και τις δηλώσεις του Επιτετραμμένου στην Πρεσβεία των Η.Π.Α., που  δήλωσε: «Αυτό το λιμάνι έχει και επιχειρησιακή προοπτική αλλά και την προοπτική να γίνει ένα πραγματικό οχυρό του ΝΑΤΟ».

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ-ΟΧΥΡΟ του ΝΑΤΟ
ΕΞΩ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

 

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία της  για την εγκατάσταση στρατιωτικής Βάσης του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και για τις συνεχείς επισκέψεις στελεχών της πρεσβείας των ΗΠΑ στην περιοχή, με πιο πρόσφατη την επίσκεψη της προξένου των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Λι.

Τη στιγμή που οξύνονται οι ανταγωνισμοί και κλιμακώνεται η επιθετικότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών, με επίκεντρο την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, η Βάση στο λιμάνι, δεν εμπνέει καμία ασφάλεια. Αντιθέτως θα αποτελέσει μαγνήτη απαντητικών πληγμάτων όπως ξεκάθαρα έχουν δηλώσει άλλες χώρες (Ιράν, Ρωσία), αποτελεί βασικό παράγοντα της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης καλεί το λαό της περιοχής μας να μην εφησυχάζει και να προβληματισθεί ιδιαίτερα μετά και τις δηλώσεις του Επιτετραμμένου στην Πρεσβεία των Η.Π.Α., που  δήλωσε: «Αυτό το λιμάνι έχει και επιχειρησιακή προοπτική αλλά και την προοπτική να γίνει ένα πραγματικό οχυρό του ΝΑΤΟ».

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού είναι αναγκαία και χρήσιμη στην υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων. Με αυτό συνδέονται και έργα ενεργειακής υποδομής. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και ΙGB, καθώς και ο Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, με σκοπό τη «διαφοροποίηση» των πηγών Ενέργειας για την περιοχή των Βαλκανίων και την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Επιβεβαιώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι επιχειρηματικοί και οι πολεμικοί σχεδιασμοί πηγαίνουν χέρι – χέρι, έχοντας ως συνισταμένη την ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγάλων οικονομικών ομίλων, στις πλάτες των λαών.

Το λιμάνι έχει ήδη αρχίσει να μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμου, έχοντας αξιοποιηθεί για στρατιωτικές ασκήσεις – «πρόβες πολέμου», στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία. Να θυμηθούμε τη δήλωση του διοικητή – συνταγματάρχη της  101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας (101 CAB) M. McFadden, κατά την τελετή παραλαβής της «Atlantic Resolve» (Αλεξανδρούπολη, Ιούλιος, 2020): «Είμαστε έτοιμοι για αυτή την αποστολή. Οι στρατιώτες μας είναι εκπαιδευμένοι, θανατηφόροι και με κίνητρο (“trained, lethal, and motivated”).

Καταρρέει με πάταγο στην πράξη η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων -με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας –  ότι τάχα η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα στην περιοχή. Απεναντίας, γίνεται φανερό πως ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ιεραρχούν την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία και την Κίνα, επιδιώκουν τη συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, προς όφελος των μεγάλων οικονομικών ομίλων, βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, προωθώντας διχοτομική λύση στο Κυπριακό, θέτοντας τους λαούς της περιοχής σε θανάσιμους κινδύνους.

Δεν χωρά επανάπαυση κι εφησυχασμός! Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα για την ζωή και το μέλλον που μας αξίζει, για ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, ασφάλεια, φιλία, αλληλεγγύη, αμοιβαίες κι επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς.

  • Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας απ’ τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι Ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές
  • Καμία αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
  • Να επιστρέψουν τώρα όλες οι στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του

 

Αλεξανδρούπολη, 21-10-2020

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια