Αφιέρωμα Βάρναλη – Επιτροπή Ειρήνης 2ης Δημοτικής Κοινότητα Αθήνας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη, που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβας – Νέου Κόσμου – Παγκρατίου), το απόγευμα της Παρασκευής, 15 Νοεμβρίου 2019.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας (Δαμάρεως 65) στο Παγκράτι, χάρη και στην αμέριστη φιλοξενία και συμπαράσταση, εκ μέρους του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου και ιδιαίτερα της Διευθύντριάς του, κυρίας Πηνελόπης Κονιστή, η οποία χαιρέτησε την έναρξη της εκδήλωσης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος της ΕΕΔΥΕ, Γιώργος Μηλιώνης, ο οποίος στην έναρξη της βραδιάς αναφέρθηκε στην απώλεια της σπουδαίας αγωνίστριας της Ειρήνης, Δανάης Μωραΐτου και τηρήθηκε στη μνήμη της ενός λεπτού σιγή.

Ο ομιλητής ξετύλιξε στους παρευρισκόμενους το νόημα της γιγάντιας προσωπικότητας του Βάρναλη και το πώς το έργο ενός τέτοιου δημιουργού έδενε αναπόσπαστα με τα οράματα και τους αγώνες του λαού, το σπάσιμο των δεσμών του και το πώς η ταξική πάλη πάει χέρι – χέρι με τους αγώνες για την Ειρήνη.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με απαγγελίες ποιημάτων του μεγάλου μας δημιουργού, από μέλη της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ, ενώ προβλήθηκαν και βίντεο που περιλάμβαναν ηχητικά αποσπάσματα με τη φωνή του ίδιου του Βάρναλη.

Στο χώρο υπήρχε έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του και πλήρες χρονολόγιό του.

Η εκδήλωση έκλεισε με ζωντανή ερμηνεία τραγουδιών, σε μελοποιημένα ποιήματα του Βάρναλη, από τον Κώστα Λασπιά και την Κατερίνα Μπούσδρα, που πραγματικά γοήτευσαν και συγκίνησαν το κοινό.

Τέλος, δόθηκε «ραντεβού», εν όψει της επόμενης εκδήλωσης της Επιτροπής, που θα είναι αφιερωμένη στο Γιάννη Ρίτσο.   

 

Ολόκληρη η ομιλία του Γιώργου Μηλιώνη

 

Ενδιαφέροντα άρθρα