Εκδήλωση τιμής στην 67η επέτειο από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο της Κούβας

Εκδήλωση τιμής στην 67η επέτειο από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο της Κούβας

Οι επαγγελματίες Υγείας είναι ένας βασικός πυλώνας της διεθνιστικής αλληλεγγύης της Κούβας

ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

Εκδήλωση τιμής στην 67η επέτειο από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο της Κούβας στις 26 Ιούλη του 1953, που σήμαινε την αντίστροφη μέτρηση για τη νικηφόρα έκβαση της Κουβανικής Επανάστασης 6 χρόνια μετά, την 1η Γενάρη του 1959, διοργάνωσαν την Τετάρτη 22 Ιούλη ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος».

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ελευσίνας, Αντώνης Αλεξανδρόπουλος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καρανδρέας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η πρέσβειρα της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα.

Η πρέσβειρα, αφού πρώτα μίλησε για τη σημασία της επίθεσης, στην οποία ηγήθηκε ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα τεράστια επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης της Κούβας στον τομέα της Υγείας. Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι η Κούβα έχει να επιδείξει πολύ θετικά αποτελέσματα, «φτάνοντας την αναλογία 9 γιατρών στους 1.000 κατοίκους», θεωρώντας «την πρόσβαση στην Υγεία στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Επίσης, σημείωσε ότι οι επαγγελματίες Υγείας είναι ένας βασικός πυλώνας της διεθνιστικής αλληλεγγύης της Κούβας «που οφείλεται στον αλτρουισμό και τον ηρωισμό της, που κάνει φύλλο και φτερό τις συκοφαντίες για αυτή την προσφορά της». Όπως είπε, «οι μπριγάδες των εξειδικευμένων γιατρών σε φυσικές καταστροφές και επιδημίες “Χέρνι Ριβ” είναι τμήμα των 35 μπριγάδων γιατρών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού και των συνολικά 64 μπριγάδων που εργάζονται σε 64 χώρες, στο πλαίσιο της ιατρικής βοήθειας που προσφέρει η Κούβα».

Καταλήγοντας ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη των φίλων της Κούβας που βοηθάνε να φανεί η αλήθεια της και τόνισε με έμφαση:

«Η Κούβα μοιράζεται ό,τι έχει, σώζει ζωές και στέλνει γιατρούς και όχι βόμβες».

Ο Ν. Καρανδρέας, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική επίθεση του 1953 και στους αγώνες του κουβανικού λαού για ανεξαρτησία διαχρονικά, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα τη σημασία της επανάστασης που συντελέστηκε στην Κούβα, που, όπως είπε, «πραγματοποιήθηκε μέσα σε πολιτικές και οικονομικές συνθήκες μιας κοινωνίας του Τρίτου Κόσμου, με μονομερώς προσανατολισμένη οικονομία, χαμηλούς κοινωνικούς δείκτες και κάτω από την πολεμική απειλή των ΗΠΑ, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τις δολιοφθορές, καθώς και οικονομικό και πολιτικό αποκλεισμό». Ιδιαίτερα στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η λαϊκή εξουσία και ειδικά αυτό της Υγείας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, ο αντιδήμαρχος της πόλης Δημήτρης Λιάσκος και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση έκλεισαν με τη μουσική τους η Τάνια Χρυσού, ο Βασίλης Παπαδημητρίου και ο Γιώργος Γερματσίδης.

 

Ενδιαφέροντα άρθρα