ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ – Έστειλαν το μήνυμα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ – Έστειλαν το μήνυμα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Ούτε ορμητήριο φονιάδων, ούτε στόχος αντιποίνων! Καμία εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ» πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, οι Επιτροπές Ειρήνης Πειραιά, Κοκκινιάς, Κορυδαλλού και Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Ούτε ορμητήριο φονιάδων, ούτε στόχος αντιποίνων! Καμία εμπλοκή στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ» πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, οι Επιτροπές Ειρήνης Πειραιά, Κοκκινιάς, Κορυδαλλού και Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Ομιλητές ήταν οι Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α. και ο Παντελής Περδίκης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Μιλώντας ο Γ. Ντουνιαδάκης, σημείωσε ότι «όλοι, πιστεύω, βλέπουμε ότι στις μέρες μας βράζει η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με τους εταίρους τους, από τη Βαλτική Θάλασσα στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα. Την ίδια περίοδο η χώρα μας μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και οι υποδομές της χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές κυβερνήσεις όλο και περισσότερο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εμπλέκοντας το λαό σε όλο και μεγαλύτερους κινδύνους». (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του).

Στην ομιλία του ο Παντελής Περδίκης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, υπογράμμισε ότι «δεν δεχόμαστε να γίνει ούτε ο Πειραιάς ούτε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας ορμητήριο για τις φονικές πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ για να μακελέψουν τους λαούς και, όπως στην Αλεξανδρούπολη και στο Λιτόχωρο πρόσφατα, θα μας βρίσκουν παντού απέναντί τους». Και τόνισε ότι «η σημερινή συγκέντρωση στέλνει το μήνυμα: Ούτε γη – ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του).

Οι παρεμβάσεις

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση έγιναν από τους: Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Μιχάλη Φαναρτζή, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου στο ΠΑΠΕΙ, Νίκο Μπουντούρογλου, γιατρό, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά», Κώστα Άννινο, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά και Ρούλα Ζαρκάδα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

Στην παρέμβασή του ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, σημείωσε ότι βλέπουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις που δουλεύουμε στο Μέταλλο, στην αμυντική βιομηχανία, στο λιμάνι κλπ. ότι είναι τμήματα της αστικής τάξης που έχουν συμφέρον από την εμπλοκή στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για στρατηγική αναβάθμιση της χώρας στην περιοχή. Νιώθουμε, συνέχισε, στο πετσί μας αυτό που έχει ειπωθεί ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος έρχεται να ρημάξει ό,τι δεν πρόλαβε να ρημάξει η ιμπεριαλιστική ειρήνη, αφού είναι αυτά τα τμήματα της αστικής τάξης που όντας πιο επιθετικά, μας θέλουν να δουλεύουμε από ήλιο σε ήλιο για ένα κομμάτι ψωμί με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Σε αυτές τις συνθήκες, πρόσθεσε ο Σ. Πουλικόγιαννης, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αγώνες όπως αυτός που δόθηκε από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις και συγκροτημένα δικαιώματα, κόντρα στο ρεύμα των καιρών, όπως επίσης ο αγώνας των λιμενεργατών της COSCO κόντρα στην επιβολή άβατου και εργασιακού γκέτο στο λιμάνι. Αλλά, πρόσθεσε, και η μάχη που δόθηκε πρόσφατα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά για να μην περάσει η προσπάθεια των εφοπλιστών και των μηχανισμών τους για να αλώσουν και να βάλουν στο χέρι το Εργατικό Κέντρο. Η σπουδαιότερη μάχη που δίνουμε και πρέπει να ενταθεί το επόμενο διάστημα, κατέληξε ο Σ. Πουλικόγιαννης, είναι η μάχη για να κερδηθούν οι συνειδήσεις των εργαζομένων ενάντια στην προσπάθεια εργοδοσίας και κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού να καλλιεργήσουν στους εργαζόμενους την πεποίθηση ότι τα συμφέροντά τους ταυτίζονται με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και να διαλέξουν στρατόπεδο, παλεύοντας κάτω από ξένες σημαίες προς τα πραγματικά, ταξικά τους συμφέροντα.

Ο Μιχάλης Φαναρτζής κατήγγειλε την εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ επιχειρούν να επέμβουν στο πρόγραμμα σπουδών των Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Αναφερόμενος στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό σημείωσε ότι την ώρα που προβλέπει δαπάνες δισ. για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά δεν έχουν Εστία.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Άννινος, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, στην παρέμβασή του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «είναι ανάγκη σήμερα να δώσουμε τη μάχη για να γίνει απαίτηση η κατάκτηση της ολόπλευρης επιστημονικής γνώσης, που δεν καλύπτεται από τα σχολικά εγχειρίδια, της ιστορικής πραγματικότητας και εντέλει να διαπιστώσουν ποιος ευθύνεται για αυτό που ζούνε σήμερα οι γονείς τους και αυτοί οι ίδιοι. Να μάθουν ότι δεν χωρά ο συμβιβασμός με τη μιζέρια και η διαχείριση της άσχημης πραγματικότητας του σήμερα. Να γνωρίσουν ότι αυτοί οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου οδηγούν στην καταστροφή χωρών, λαών και  γεννούν καραβάνια προσφύγων. Να γνωρίζουν ότι το κεφάλαιο της χώρας μας συμμετέχει στους σχεδιασμούς αυτούς, με τη μετατροπή της χώρας σε βάση ξένων στρατευμάτων, τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, τις συμφωνίες με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις». (Διαβάστε εδώ)

Στην παρέμβασή του στην εκδήλωση ο Νίκος Μπουντούρογλου, γιατρός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά», αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Υγεία σημείωσε ότι «”Πάει λοιπόν πολύ” η κυβέρνηση να “κουνάει το δάκτυλο” στους υγειονομικούς και να απειλεί όσους καταγγέλλουν τις ελλείψεις του συστήματος Υγείας, πολύ περισσότερο που οι μόνοι πολλαπλά κερδισμένοι από την πολιτική της είναι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων και ασφαλιστικών εταιρειών. Κερδισμένοι από τον διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης για τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Κερδισμένοι από τις ακυρώσεις χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων θεραπειών στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της μη ύπαρξης διαθέσιμης κλίνης ΜΕΘ για μετεγχειρητική νοσηλεία σε περίπτωση επιπλοκών. Κερδισμένοι από την αύξηση των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων υγείας λόγω της συνεχιζόμενης μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε “νοσοκομεία μιας νόσου”». (Διαβάστε εδώ)

Από το βήμα της εκδήλωσης η Ρούλα Ζαρκάδα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, τόνισε ότι «προκαλεί την αγανάκτησή μας ως γονείς να δαπανά η κυβέρνηση δισ. ευρώ, φέτος, από τις τσέπες μας για τους πολεμικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ, όχι για την άμυνα της χώρας, αλλά για επιθετικές ενέργειες και την ίδια στιγμή να μην υπάρχει ούτε ευρώ – καμιά χρηματοδότηση για την Παιδεία». (Διαβάστε εδώ)

Γ. Ντουνιαδάκης: Δεν χωρά επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός!

Στην ομιλία του στην εκδήλωση ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α, επεσήμανε ότι, «απευθυνόμαστε προς τον ελληνικό λαό και του λέμε, ότι η πολιτική αυτή διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας, ούτε είναι γενικά προς το συμφέρον του λαού, αλλά προς εκείνο του ελληνικού κεφαλαίου. Όλα τούτα εξυπηρετούν την επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας να διαδραματίσουν ρόλο κλειδί στην εκμετάλλευση του πλούτου της ευρύτερης περιοχής, συμμετέχοντας σε επικίνδυνα σχέδια για τους λαούς που οδηγούν στον πόλεμο, στην αλλαγή συνόρων, στον κατακερματισμό χωρών, σε προσαρτήσεις, που γεννούν προσφυγιά – μετανάστευση. Πάντοτε όμως το λογαριασμό πληρώνει ο ελληνικός λαός με φόρους, περικοπές αποδοχών, με τσεκούρωμα κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων, άλλα και με τεράστιους κινδύνους».

(Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Π. Περδίκης: Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»

Από το βήμα της εκδήλωσης ο Παντελής Περδίκης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, υπογράμμισε ότι, «η σημερινή μας συγκέντρωση εδώ στον Πειραιά θέλουμε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για την ενημέρωση του λαού για όλες τις επικίνδυνες εξελίξεις που φέρνει η επιδίωξη της αστικής τάξης να εμπλέξει τη χώρα πιο βαθιά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για δικό της όφελος. Να συμβάλλουμε στην αποκάλυψη της προπαγάνδας της κυβέρνησης και των επιτελείων της για το περιεχόμενο και την ουσία αυτών των εξελίξεων και των συμφωνιών. Πάνω απ’ όλα, όμως, η σημερινή συγκέντρωση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα παραπέρα βήμα στην οργάνωση του αγώνα για όλα αυτά τα ζητήματα της εμπλοκής».

(Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια