Λάρισα – Ανησυχία για την πιθανή έλευση των ιπτάμενων τάνκερ

Λάρισα – Ανησυχία για την πιθανή έλευση των ιπτάμενων τάνκερ

Διαμαρτυρόμαστε και ανησυχούμε γιατί η περιοχή μας μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση. Ανησυχούμε βαθύτατα γιατί σε μια πιθανή εμπλοκή η Λάρισα και η Μαγνησία θα μετατραπούν σε «μαγνήτη» επιθέσεων με ανυπολόγιστες και οδυνηρές συνέπειες.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας  διαμαρτύρεται έντονα και εκφράζει την ανησυχία της για την έλευση στην 110 Π.Μ. Λάρισας εταιρίας αμερικανικών συμφερόντων η οποία και διενήργησε τεχνικό έλεγχο καταλληλότητας του αεροδρομίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής υποδομών για τη φιλοξενία ιπτάμενων τάνκερ (ΚC-135)  της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία και θα ανεφοδιάζουν μαχητικά αεροσκάφη (σύμφωνα με πληροφορίες εφημερίδας).

Αυτός ο έλεγχος είναι η συνέχεια  της επίσκεψης του Ανωτάτου Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) και διοικητή των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (US European Command – USEUCOM) πτεράρχου Τοντ Γουόλτερς στην 110 Π.Μ στις 23-7-1919.

Ο Τοντ Γουόλτερς ήρθε τότε για έλεγχο και αυτοψία στο αεροδρόμιο της Λάρισας προκειμένου να εξετάσει και τη δυνατότητα της μελλοντικής φιλοξενίας των θηριωδών σε μέγεθος και εκτεταμένων δυνατοτήτων κατασκοπευτικών και πολεμικών αεροσκαφών « GLOBAL HAWK».

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι μετά και την επίσκεψή του παρατάθηκε για ένα ακόμη έτος η παραμονή στην 110 Π.Μ. των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-Reaper της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ (κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου DRONES) τα οποία και περιπολούσαν με επίκεντρο την Ελλάδα  στο τρίγωνο Αφρική – Μέση Ανατολή – Μαύρη Θάλασσα.

Τα ενδιαφέροντα των Αμερικανών δεν περιορίζονται μόνο στη Λάρισα, αλλά επεκτείνονται και στην περιοχή του Βόλου. Στο Στεφανοβίκειο (πεζοναύτες, ελικόπτερα), στο λιμάνι του Βόλου (υποδομές για μετακίνηση στρατευμάτων και πολεμικού υλικού ), στην 111 Π.Μ. στη Νέα Αγχίαλο ανέγερση νέας πτέρυγας για τη φιλοξενία Αμερικανών πιλότων.

Όλη αυτή η κινητικότητα των Αμερικανών προβλέπεται στην κατάπτυστη και επικίνδυνη για το λαό μας «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται όλα τα στρατόπεδα, τα στρατιωτικά αεροδρόμια και λιμάνια στην υπηρεσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή τη Συμφωνία την προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και την…τελειοποίησε η Ν.Δ.

Διαμαρτυρόμαστε και ανησυχούμε για όλη αυτή την κινητικότητα στη Λάρισα και το Βόλο. Διαμαρτυρόμαστε και ανησυχούμε γιατί η περιοχή μας μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση. Ανησυχούμε βαθύτατα γιατί σε μια πιθανή εμπλοκή η Λάρισα και η Μαγνησία θα μετατραπούν σε «μαγνήτη» επιθέσεων με ανυπολόγιστες και οδυνηρές συνέπειες.

Όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί, οι συνεκπαιδεύσεις, οι αποστολές στο εξωτερικό, δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα και προστασία της χώρας μας, αντίθετα η βαθύτερη συμμετοχή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σημαίνουν μόνο νέα δεινά για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η λαϊκή διεκδίκηση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, για το ξήλωμα των βάσεων, την επιστροφή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τις αποστολές στο εξωτερικό. Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του, να χαράξει το δρόμο που μπορεί να εγγυηθεί την πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, τις αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς!

 

Λάρισα 18-01-2021

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια