Μαζική κινητοποίηση προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Πανίσχυρο μήνυμα καταδίκης της κατάπτυστης ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας για τις βάσεις έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν φορείς του φιλειρηνικού κινήματος και ταξικά σωματεία από την Κρήτη ως τον Έβρο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Με μαζική κινητοποίηση προς την αμερικάνικη πρεσβεία διατρανώθηκε η λαϊκή απαίτηση για απόσυρση της κατάπτυστης συμφωνίας

Την ανανέωση, επέκταση και ενίσχυση της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, σε βάση εφόρμησης για τις επεμβάσεις τους ενάντια στους λαούς, καταδίκασαν χιλιάδες λαού στη συγκέντρωση στην Αθήνα που οργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης εργατικά σωματεία, η ΕΕΔΥΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, η ΟΓΕ και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος.

Από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και την εξέδρα που στήθηκε απέναντι από τη Βουλή, την ώρα που η συζήτηση συνεχιζόταν, μέχρι την πορεία που έφτασε στην αμερικάνικη πρεσβεία τα συνθήματα εργαζομένων, συνταξιούχων και νεολαίας «καταψήφισαν» τη συμφωνία, απαίτησαν αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. «Κλείστε τις βάσεις και τα στρατηγεία, εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία» φώναξαν ξανά και ξανά, ενώ όταν η πορεία πλησίασε στην πρεσβεία παρέδωσαν στην πυρά την αμερικανική σημαία.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ (διαβάστε εδώ την ομιλία του και δείτε βίντεο), ενώ την ομιλία εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα έκανε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο (διαβάστε εδώ την ομιλία της και δείτε βίντεο).

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκε, βγαίνοντας από το κτίριο της Βουλής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το «παρών» έδωσε σύσσωμη η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Με θερμό χειροκρότημα υποδέχθηκαν οι συγκεντρωμένοι το μήνυμα των φαντάρων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, το οποίο διαβάστηκε από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης. «Οι φαντάροι που υπηρετούμε σήμερα τη θητεία μας βιώνουμε από πρώτο χέρι την αύξηση της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στις καθημερινές συζητήσεις μας εκφράζεται έντονα ο προβληματισμός για το “τι θα γίνει”, αν θα έχουμε θερμό επεισόδιο, το τι δουλειά έχουμε στη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη» τονίζει το μήνυμα μεταξύ άλλων. «Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους φαντάρους και τη νεολαία ότι “χωρίς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είμαστε χαμένοι, ότι τάχα το ΝΑΤΟ είναι ο προστάτης μας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα”, οι περισσότεροι φαντάροι γυρίζουν την πλάτη στις επικίνδυνες μεθοδεύσεις οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο εμάς και τον λαό. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή αποδεικνύουν ότι ο εφησυχασμός που καλλιεργείται είναι ψεύτικος. Ότι όσο η χώρα μας μεγαλώνει το “αμερικανικό αποτύπωμα” τόσο αυξάνουν τα σύννεφα του πολέμου», υπογραμμίζουν.

«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», ξεκαθάρισαν οι διαδηλωτές ενώ η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα προέταξε στο πανό της το αίτημα κανένας Έλληνας στρατιωτικός να μη βρεθεί σε Λιβύη – Σαουδική Αραβία, κανένα πλοίο να μη βρεθεί στον Περσικό Κόλπο.

Tη δική τους ξεχωριστή παρουσία είχαν και Παλαιστίνιοι με τις σημαίες της πατρίδας τους να ανεμίζουν, εκφράζοντας την οργή τους στο σχέδιο HΠA – Iσραήλ που νομιμοποιεί την παράνομη κατοχή της παλαιστινιακής γης από το Iσραήλ.

Από νωρίς το απόγευμα ο κόσμος συγκεντρώθηκε στις προσυγκεντρώσεις που είχαν οριστεί σε διάφορα σημεία της Αθήνας. «Να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή». Με το σύνθημα αυτό να δίνει το έναυσμα τα μπλοκ των διαδηλωτών ξεκίνησαν από την προσυγκέντρωση στην Παλιά Βουλή πίσω από τα πανό κλαδικών σωματείων και ομοσπονδιών, της ΟΒΣΑ και μαζικών φορέων. «Να αποσυρθεί τώρα η συμφωνία. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» αναγραφόταν στο πανό των Φοιτητικών Συλλογών που έδωσαν ξεχωριστό και δυναμικό «παρών» από την προσυγκέντρωση που είχαν ορίσει στο Μοναστηράκι. Πορευόμενοι συγκροτημένα και δυναμικά έστειλαν το μήνυμα της νέας γενιάς: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

 

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Πανίσχυρο μήνυμα καταδίκης της συμφωνίας για τις βάσεις σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

 

Πανίσχυρο μήνυμα καταδίκης της κατάπτυστης ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας για τις βάσεις έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν φορείς του φιλειρηνικού κινήματος και ταξικά σωματεία στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στη Θεσσαλονίκη, στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις ανταποκρίθηκαν δεκάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι εκπαιδευτικών, φοιτητών, γυναικών, άλλοι φορείς του λαϊκού εργατικού – κινήματος. Έδωσαν μαζικά το «παρών» στο Άγαλμα Βενιζέλου και στη μαχητική πορεία που ακολούθησε μέχρι το αμερικάνικο προξενείο, όπου συμβολικά εκτέθηκε ένα φέρετρο με τη σημαία της Ελλάδας να μαρτυρά τους επικίνδυνους και θανατηφόρους κινδύνους που φέρνει στο λαό μας και ιδιαίτερα στη νέα γενιά η ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στη συγκέντρωση, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, μίλησε ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ (διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε εδώ απόσπασμα της ομιλίας). Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης να «εφησυχάσουν, να αποκοιμίσουν τον ελληνικό λαό ώστε να μπορούν ανενόχλητες να εφαρμόσουν την πολιτική της απόλυτης εκχώρησης κυριαρχίας και δικαιωμάτων». Είπε ότι «η καλλιέργεια φόβου είναι ένα από τα όπλα του συστήματος, η καλλιέργεια αυταπατών και ψεύτικων προσδοκιών είναι το άλλο σκέλος. Και τα δύο όμως στηρίζονται στο μόνο πράγμα που ξέρουν να κάνουν καλά κυβερνήσεις αυτού του τύπου: Την εξαπάτηση του λαού, το διαρκές ψεύδος και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Τόνισε ότι «η προσήλωση σε λυκοσυμμαχίες ή σε ενώσεις δήθεν ισότιμων εταίρων ψαλίδισε τα αμέσως προηγούμενα χρόνια την ευημερία των πολλών, τη σιγουριά για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους, την ελπίδα ότι το αύριο δεν μπορεί να είναι παρά καλύτερο από το χθες.

Φαίνεται πως έχει πλέον φτάσει η ώρα ετούτες οι ίδιες πολιτικές να συρρικνώσουν την ίδια τη χώρα μας, να μετατρέψουν τον λαό μας, τους νέους σε κρέας για τα κανόνια ιμπεριαλιστικών πολέμων ξένων προς οτιδήποτε συμφέρει, ενδιαφέρει, ευνοεί τον λαό μας.

Ετούτες οι εξελίξεις ένα πράγμα δείχνουν, ένα πράγμα πιστοποιούν. Ότι όσο οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέοι της πατρίδας μας σκύβουν το κεφάλι, το αύριο πάντα θα ξημερώνει χειρότερο -πιο επικίνδυνο- από χθες.

(…) Ο λαός μας θέλει να ζήσει με ελευθερία, ευημερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Και προπαντός με ειρήνη. Οι ξένοι στρατοί βρίσκονται εδώ για να μας οδηγήσουν δέσμιους μακριά από όλα αυτά.

Το κρίμα θα βαραίνει ανεξίτηλα εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, εκείνες τις κοινωνικές, τις ταξικές δυνάμεις, που τους έφεραν και τους εγκατέστησαν -αυτούς τους ξένους στρατούς- εδώ».

Με συνθήματα όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά» ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης.

Πήραν τη θέση τους πίσω από το κεντρικό πανό της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία και πίσω από τα πανό των σωματείων και των συλλόγων τους.

Έξω από το αμερικάνικο προξενείο, πυρπόλησαν τη σημαία των ΗΠΑ, το μισητό σύμβολο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για ακύρωση της κατάπτυστης συμφωνίας στην πράξη, για απεμπλοκή της χώρας μας από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, για Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και Ελλάδα χωρίς βάσεις και πυρηνικά.

 

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αλεξανδρούπολη, στην Κατερίνη, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα καιτη Φλώρινα. Ενώ μαζικές εξορμήσεις έγιναν σε Γρεβενά, Καστοριά και άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στην Αλεξανδρούπολη συγκεντρώθηκαν οι φιλειρηνικές δυνάμεις από όλη την Ανατολική Μακεδονία και ΘράκηΈξω από το Δημαρχείο της πόλης πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συγκέντρωση, ενώ ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους που κάλεσε σε ξεσηκωμό το λαό ενάντια στη μετατροπή του τόπου του σε ορμητήριο πολέμου.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ (διαβάστε εδώ αναλυτικά), ενώ χαιρέτισαν η Ματούλα Γκιδίκα πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης (διαβάστε εδώ αναλυτικά), ο Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου (διαβάστε εδώ αναλυτικά) και η Δέσποινα Σταυρίδου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Εστιακών Φοιτητών Αλεξανδρούπολης (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Αναφέρθηκαν στο πλέγμα των ευρωατλαντικών υποδομών στη χώρα μας και τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στις οποίες και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ήδη κάνουν «απόβαση» στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Και κάλεσαν το λαό να δυναμώσει ακόμη περισσότερο την πάλη σε κάθε χώρο, σε κάθε γειτονιά ενάντια στην ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Να απαιτήσει να αποσυρθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις – όχι την εγκατάσταση ΝΑΤΟικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία έγινε και στην Κοζάνη με τη συμμετοχή των εργαζομένων, της νεολαίας και των γυναικών που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα των Σωματείων Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΣΕΕΕΝ και της Αγωνιστικής Κίνησης Γυναικών Κοζάνης.

 

 

ΠΑΤΡΑ

Μήνυμα καταδίκης κάθε εμπλοκής της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

«Όχι στην εμπλοκή, με κάθε τρόπο, της Ελλάδας σε τυχόν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων» απαίτησαν οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα των Φορέων ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις Βάσεις.

Την Επιτροπή αποτελούν η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, σωματεία και συνδικάτα, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, Φοιτητικοί Σύλλογοι και φορείς του λαϊκού κινήματος.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Δημοτικών Οργανισμών και δημοτικοί σύμβουλοι.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε  η αντιδήμαρχος Αναστασία Τογιοπούλου, η οποία κάλεσε τον λαό να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις γιατί η εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και οι βάσεις του θανάτου αποτελούν «μαγνήτη» για αντίποινα σε βάρος της χώρας και σε βάρος της περιοχής μας. Ανέφερε, τέλος, ότι 4 δισ. το χρόνο πάνε, από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και αφαιρούνται από τις ανάγκες του λαού.

Στη συνέχεια μίλησε στους συγκεντρωμένους ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των Φορέων ενάντια στη Συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις Βάσεις, αντιδήμαρχος Ανδρέας Αθανασόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις επικίνδυνες εξελίξεις για την περιοχή μας, τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία και ζήτησε να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου και την απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους, με συνθήματα όπως «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», καθώς και «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών»,  κατά την οποία οι διαδηλωτές ανάμεσα σε άλλα απαίτησαν:

• Όχι στη μετατροπή του Άραξου σε αποθήκη πυρηνικών.

• Όχι στην κύρωση από την Ελλάδα της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τις βάσεις.

• Όχι στην αποστολή πυραύλων «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, στην αποστολή Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη και στις περιπολίες της Πολεμικής Αεροπορίας στα Βαλκάνια.

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΠΥΡΓΟΣ

Μαχητική αντίθεση στην κατάπτυστη ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις

Την αντίθεσή τους ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις εξέφρασαν εργαζόμενοι, νέοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας που συμμετείχαν στις κινητοποίηση που οργάνωσαν τα σωματεία (ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Οικοδόμοι, Επισιτισμού – Τουρισμού) στην πόλη της Καλαμάτας.

Στη συγκέντρωση, εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μίλησε ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στον Πύργο, στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Ηλείας και μέλος του ΔΣ της ΕΕΔΥΕ Γιώργος Καραπάνος και την κεντρική ομιλία έκανε ο Αγης Μαραγκουδάκης μέλος της επιτροπής. Στη συνέχεια έγινε πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου.

 

ΙΚΑΡΙΑ

«Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις – Καμία εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις»

Με κεντρικό σύνθημα «Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις» πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία Αγίου Κηρύκου στην Ικαρία.

Η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στις Βάσεις αποτελούμενη από εργατικά σωματεία, συλλόγους, φορείς του λαϊκού κινήματος (Εργατικό Κέντρο Σάμου, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ, Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας – Φούρνων Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών κ.ά.) καταδικάζουν την ανανέωση, επέκταση, ενίσχυση της επικίνδυνης συμφωνίας που μετατρέπει τη χώρα μας σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο και το λαό μας σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Απαιτούν να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν όλες οι βάσεις του θανάτου.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Αγίου Κηρύκου έκανε η Πόπη Μπουζάκη, που ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:

«Εμείς οι γυναίκες του μόχθου και του αγώνα, που καθημερινά βιώνουμε στο πετσί μας την εκμετάλλευση, την ανασφάλιστη εργασία, την ανεργία, τις απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης, τις μηδαμινές παροχές Υγείας και Πρόνοιας, που μας μαυρίζουν συνεχώς τη ζωή, αρνούμαστε να συμβιβαστούμε στην ιδέα ότι θα στείλουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους συζύγους μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας σε βέβαιο θάνατο για τα κέρδη της πλουτοκρατίας»

Έκλεισε το χαιρετισμό με απόσπασμα του Γερμανού κομμουνιστή ποιητή και δραματουργού Μπ. Μπρεχτ:

« Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ. Ξέρει να πετάει, ξέρει να σκοτώνει. Μόνο που έχει ένα ελάττωμα: Ξέρει να σκέφτεται».

Στη συνέχεια ο Φανούρης Καρούτσος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας, είπε μεταξύ άλλων:

«Κανένας εργαζόμενος να μη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του αυτή τη συμφωνία. Είναι η ώρα να οργανώσουμε ακόμη πιο μαχητικά, ακόμη πιο μαζικά την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι η εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς πάει μαζί με την πολιτική που καθημερινά ματώνει την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι και εξοπλισμένοι, να μπαίνουν στη δράση μέσα από τα σωματεία τους, να βγάζουν συμπεράσματα για την καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννά τραγικές καταστάσεις… Ν’ ανοίξει το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, με πραγματική ευημερία, ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη μεταξύ των λαών».

Τέλος, έγινε αναφορά στην απεργιακή προετοιμασία των σωματείων για την Κοινωνική Ασφάλιση και ενάντια στο νόμο-«έκτρωμα» που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

 

ΑΓΡΙΝΙΟ

Κινητοποίηση καταδίκης της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις

Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα καταδικάζοντας τη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δημήτρης Δήμας, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, ο οποίος τόνισε πως «η συμφωνία πρέπει να καταδικαστεί και να ακυρωθεί καθώς μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα πολεμικό ορμητήριο».

«Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη και στήριξη της κυβέρνησης ΝΔ μετατρέπουν τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και στόχο», ανέφερε το Εργατικό Κέντρο σε ανακοίνωσή του.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Μαζικό μήνυμα καταδίκης της συμφωνίας για επέκταση των βάσεων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το συλλαλητήριο ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία  για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων.

Στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου συμμετείχαν πλήθος μαζικών φορέων, εργατικών σωματείων και κόσμου που διατράνωσε την αντίθεσή του στη μετατροπή της χώρας μας όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά και σε στόχο επιθέσεων.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Παναγιώτης Μπαλαμπάνης, μέλος ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, ο Δημήτρης Βουρλιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, ο Αντρέας Κριαράς, πρόεδρος τους Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου ο Νίκος Πατεράκης.

Ακολούθησε μαζικό συλλαλητήριο με παλμό και συνθήματα στους δρόμους του Ηρακλείου.

Με αφορμή το συλλαλητήριο η Επιτροπή Ειρήνης τονίζει ότι «το εργατικό – λαϊκό κίνημα δεν εφησυχάζει και δεν σταματά. Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα πιο δυναμικά την πλατιά ενημέρωση ενάντια στη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτά τα επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια που μόνοι χαμένοι θα είναι οι λαοί της περιοχής.

Παλεύουμε για:

  • Να αποσυρθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις.
  • Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.
  •  Να μην υπάρχει καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

 

ΧΑΝΙΑ

Μαζικό μήνυμα αντίστασης στη νέα συμφωνία για τις βάσεις

Δυναμικό «παρών» έδωσαν το απόγευμα της Πέμπτης στα Χανιά πλήθος εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, φοιτητών, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, την οποία συγκροτούν εργατικά σωματεία, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, αγροτικοί και φοιτητικοί σύλλογοι και ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Γιώργος Φραγκιουδάκης, εκ μέρους των αγροτών o Γιώργος Πατεράκης, ο Φώτης Ρηγανάκος εκπροσωπώντας τα εργατικά σωματεία και εκ μέρους των φοιτητών ο Ντίνος Κουτσογιαννόπουλος. Επίσης εκ μέρους της Επιτροπής Αποστράτων χαιρέτησε ο Μανώλης Λουτσέτης.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους της πόλης.

 

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Απαίτησαν να ακυρωθεί η Συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας

Συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο ενάντια στην ανανέωση, επέκταση, ενίσχυση της επικίνδυνης Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο και το λαό σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης στο Αργοστόλι.

«Απαιτούμε η Συμφωνία αυτή να ακυρωθεί, να επιστρέψουν τώρα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από αποστολές στο εξωτερικό, να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές, καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους», επισημαίνει μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο.

 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καταδίκασαν τη συμφωνία για τις βάσεις σε Λάρισα – Βόλο και Τρίκαλα

Μαζικό και μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο στη Λάρισα,  που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις ενάντια στην ανανέωση, επέκταση και ενίσχυση της επικίνδυνης συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο και το λαό μας σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν η Αναστασία Χατζηβασίλη εκπρόσωπος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – πρώην ΤΕΙ Λάρισας, ο Γιώργος Τσούγκρας, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, η Φανή Καμπέρη, αντιπρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και ο Νίκος Μπαντόγιας, μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Την κεντρική ομιλία έκανε η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας (δείτε εδώ βίντεο με απόσπασμα της ομιλίας της).

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ενδιάμεσα η πορεία σταμάτησε μπροστά στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, όπου εκείνη την ώρα γινόταν εκδήλωση με παρόντες τους προξένους της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι την 110 Πτέρυγα Μάχης όπου παραδόθηκε σχετικό ψήφισμα. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Δε σας θέλει ο λαός πάρτε τις βάσεις σας και μπρος» και «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Στο Βόλο

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στο Βόλο από την Επιτροπή Αγώνα Ν. Μαγνησίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, δεκάδες εργατικά σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων, το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Σύλλογοι Συνταξιούχων, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, μαζικοί φορείς και Φοιτητικοί Σύλλογοι. (Διαβάστε εδώ το ψήφισμα)

Στα Τρίκαλα

Την καταδίκη τους στην επαίσχυντη συμφωνία που μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών και τον ελληνικό λαό σε πολεμικό στόχο, διατράνωσαν μαχητικά εργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι στα Τρίκαλα κατά την κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική συμφωνία επέκτασης των στρατιωτικών βάσεων.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και άνοιξε με χαιρετισμό από το Λάμπρο Τσέκα, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη» που μετέφερε το αγωνιστικό μήνυμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς που αυτές τις μέρες βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την επιβίωσή της.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την Ειρήνη Πετράκη, πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων (μέλους της ΟΓΕ), το Δημήτρη Παπασπύρου εκ μέρους του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Τρικάλων και το Δημήτρη Μπίλλιο εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με ομιλία από το Λάζαρο Τσουμένη, γραμματέα της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων και ολοκληρώθηκε με δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης, όπου κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Καμία συμφωνία, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

 

 

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Κινητοποίηση ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις

Κινητοποίηση στο κέντρο της Κατερίνης διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα η Επιτροπή Ειρήνης Πιερίας ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Γιάννης Κηπόπουλος, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Πιερίας ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουν οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κινητοποίηση από τις οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στη Συμφωνία για τις Βάσεις

Συγκέντρωση και πορεία για την καταδίκη της επικίνδυνης Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτη 30/1 από την ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και τις οργανώσεις της ΚΝΕ.

Στη συγκέντρωση ομιλία πραγματοποίησε ο Σπύρος Κωστής, μέλος του Τομεακού Γραφείου της ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

«Καταδικάζουμε μια συμφωνία που μετατρέπει τη χώρα μας σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο και το λαό μας σε στόχο των κανονιών τους.

Απαιτούμε η Συμφωνία αυτή να ακυρωθεί, να επιστρέψουν τώρα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από αποστολές στο εξωτερικό, να κλείσουν τη βάση της Σούδας, του Ακτίου και όλες οι βάσεις και υποδομές. Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους! Το κόμμα μας έγκαιρα είχε προειδοποιήσει τον λαό για τις εξελίξεις που ξεδιπλώνονται μπροστά μας. Από την αρχή ακόμα της κρίσης, καλούσε τον λαό να επαγρυπνεί, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι οι κρίση αυξάνει τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστών για μεγαλύτερα κέρδη. Και μεγαλύτεροι ανταγωνισμοί για κέρδη σημαίνουν αίμα, πόλεμο και προσφυγιά. Πάντα ίσχυε και πάντα θα ισχύει όσο υπάρχει αυτό το σάπιο σύστημα. Και να αφήσουν τα σάπια, αυτοί που προσπαθούν να θολώσουν το τοπίο με την δήθεν παντοδυναμία την διπλωματίας τους και το διεθνές δίκαιο και άλλα παχιά λόγια. Σήμερα είναι πιο φανερό από ποτέ, ότι τις συμφωνίες τους της φτιάχνουν για να τις σπάνε.

Σήμερα δεν μιλάμε απλά για το θεωρητικό ενδεχόμενο μιας πολεμικής εμπλοκής στην περιοχή, Αλλά μιλάμε για ολόκληρες χώρες ερείπια, χώρες που φλέγονται και για σειρήνες που δείχνουν την συστηματική προετοιμασία ίσως μιας ακόμα πιο γενικευμένης σύρραξη. Κλιμακώνεται η επιθετικότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία – Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων άλλων κρατών. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράν, στον Περσικό Κόλπο, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή, προειδοποιούν για τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι ελληνικές κυβερνήσεις, αυτή και όλες οι προηγούμενες ανεξαιρέτως έχουν επιλέξει μετά από τις εντολές των καπιταλιστών, να εμπλέξουν όλο και περισσότερο τον λαό μας στο κουβάρι των αντιθέσεων. Συμμετέχουν με τα μπούνια στους σχεδιασμούς. Διαφημίζουν τους συμμάχους τους, τις γνωστές ΗΠΑ, το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ που μόλις σήμερα βομβάρδισε πάλι περιοχές στην λωρίδα της Γάζας, τη Σαουδική Αραβία που λιμοκτονεί μια ολόκληρη χώρα την Υεμένη, την ΕΕ που όσο και να προβάλει το προσωπείο της ειρηνικής και ανθρωπιστικής ένωσης, δεν μπορεί να κρύψει ότι είναι από τους βασικούς παίχτες στο αιματοκύλισμα των λαών όχι μόνο την περιοχής μας, αλλά και πολλών χωρών της Αφρικανικής ηπείρου και η λίστα μεγαλώνει. Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι, λέει ο λαός. Εμείς λοιπόν δηλώνουμε ότι αυτοί οι φονιάδες, τα ιμπεριαλιστικά κράτη δολοφόνοι, δεν είναι δικοί μας φίλοι.

Ο ελληνικός λαός δεν θα συμφιλιωθεί με τους δυνάστες. Δικοί μας φίλοι είναι οι λαοί της περιοχή, οι εργάτες και οι αγρότες που τους εκμεταλλεύονται οι δικοί τους καπιταλιστές και τους κάνουν κρέας στα κανόνια τους, τους βάζουν να φαγωθούν μεταξύ τους, τους πετάν στο θάνατο και στην προσφυγιά. Δικά μας ταξικά αδέρφια είναι οι Τούρκοι εργάτες, που ζουν όπως και εμείς στην φτώχεια και την ανέχεια, στην ανασφάλεια και τον φόβο. Είναι ο αλβανικός λαός, που λίγο καιρό πριν, δοκιμάστηκε από έναν σεισμό που ισοπέδωσε τα σπίτια του. Είμαστε περήφανοι για την στάση των ταξικών δυνάμεων των σωματείων μας, του ΕΚ που συγκέντρωσαν αμέσως είδη πρώτης ανάγκης για το γειτονικό λαό.

Είμαστε περήφανοι για την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν λίγο καιρό το κόμμα μας και το ΚΚΤ, κρατώντας ψηλά την σημαία του διεθνισμού. Οι σύντροφοι μας στην Τουρκία, μέσα σε συνθήκες τρομοκρατίας και διώξεων, απλώνουν το χέρι τους στον λαό μας και δηλώνουν μαζί μας: Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζούνε ειρηνικά και να παλεύουν για το δικό τους μέλλον, κόντρα στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στα καπιταλιστικά κέρδη, που οδηγούν στον πόλεμο. Για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, το “ξερίζωμα” εκείνων των αιτιών που οδηγούν τους λαούς στην “κρεατομηχανή” του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Αυτοί είναι οι κομμουνιστές.

Το ΚΚΕ δηλώνει καθαρά στο λαό, στην εργατική τάξη, και στα παιδιά της ότι οι εξελίξεις αυτές, οι πολιτικές επιλογές των αστικών κομμάτων είναι πολύ επικίνδυνες και πρέπει να σημάνει συναγερμός παντού!

Στην Ελλάδα όπως και σε κάθε χώρα του κόσμου υπάρχουν δύο πατρίδες. Η πατρίδα των εργαζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων, οι γειτονιές, οι πόλεις, τα χωριά τους, το βιός τους, η πατρίδα του αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Από την άλλη υπάρχει η πατρίδα των μονοπωλίων, των καπιταλιστών τα κέρδη τους, οι καταθέσεις τους, οι μετοχές τους. Όταν αυτοί μιλάνε για πατρίδα και εθνική γραμμή έχουν το νου τους μόνο στη δεύτερη, αυτή υπηρετούν, αυτή υπερασπίζονται, είναι η πατρίδα που ληστεύει το λαό, τους εργαζόμενους, της ανεργίας, της εργασιακής ανασφάλειας. Οι κομμουνιστές εναντιώνονται στα σχέδια αμφισβήτησης συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων υπερασπίζοντας την πρώτη πατρίδα, την πατρίδα του λαού, των εργαζομένων και κυρίως με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στην προοπτική ο λαός, οι εργαζόμενοι να φτιάξουν την δικιά τους πατρίδα, με τον πλούτο και την εξουσία στα δικά τους χέρια.

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!».

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

 

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια