Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη Λάρισα

Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη Λάρισα

Ακούστηκε δυνατά το σύνθημα : “Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολέμους των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ!»

Δυναμική και μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Λάρισα το απόγευμα της Κυριακής στα πλαίσια της Πανελλαδικής Αντιιμπεριαλιστικής Ημέρας Δράσης της ΕΕΔΥΕ.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως, «Καμία συμμετοχή καμία εμπλοκή έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί και «έξω το ΝΑΤΟ, να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», εργαζόμενοι και νέοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, του Εργατικού Κέντρου και άλλων μαζικών φορέων απαίτησαν την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, κατήγγειλαν το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού. Παράλληλα απαίτησαν να μην μετατραπεί η Λάρισα και συνολικά η Θεσσαλία σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ σε βάρος άλλων λαών, γεγονός που καθιστά τη χώρα θύτη και τον λαό της στόχο αντιποίνων.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία ΑΤΑ, χαιρέτισε ο Θανάσης Τσεκούρας, εκ μέρους του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας τονίζοντας ότι «Εμείς οι εργαζόμενοι δε διαλέγουµε στρατόπεδο δολοφόνων – ληστών και εκμεταλλευτών. ∆ε θα δεχτούμε να σκοτωθούμε για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις οικονομικές συνέπειες από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως το τσάκισμα των εργασιακών µας δικαιωµάτων, τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο εισόδηµά µας, τις συνέπειες της υποβάθμισης και εµπορευµατοποίησης της Υγείας και της Παιδείας…∆εν συµβιβαζόµαστε µε την φτώχεια, την εξαθλίωση και τα ψίχουλα της κυβέρνησης που συνεχίζει το έργο των προηγούµενων κυβερνήσεων και δίνει 7 δισ. το χρόνο για τις πολεµικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, την στιγµή που τα σχολεία, τα νοσοκοµεία, οι υποδοµές προστασίας από φυσικές καταστροφές καταρρέουν».

Την κεντρική ομιλία στην συγκέντρωση έκανε η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας. Στην ομιλία της επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Συνεχίζουμε σήμερα τον αγώνα για ειρήνη και φιλία των λαών, ημέρα που συμπίπτει με την ημερομηνία της πρώτης απαγορευμένης πορείας ειρήνης στις 21 Απρίλη 1963.

(…) Καταδικάζουμε τη συμμετοχή της φρεγάτας “Ύδρα” στις αμερικανονατοϊκές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για ακόμη μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη στο κουβάρι της εμπλοκής της χώρας σε μια σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων. Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει μεγάλες ευθύνες, γιατί με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ παίζει με τη φωτιά του πολέμου, στοχοποιώντας τον ελληνικό λαό. Οι κάτοικοι της Λάρισας έχουν πρόσθετο λόγο να απαιτήσουν την επιστροφή της φρεγάτας δεδομένου ότι αυτή η επιχείρηση καθοδηγείται από την πόλη μας, αφού η Ελληνική κυβέρνηση “προσέφερε” το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ που εδρεύει στην 1η Στρατιά, ώστε να αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα με πρόσχημα τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοϊας. Πρόσθετο λόγο έχει και όλος ο ελληνικός λαός, δεδομένου ότι το κόστος της συμμετοχής της φρεγάτας στην επιχείρηση της Ερυθράς ανέρχεται σε μισό δις. ευρώ την ημέρα.

(…) Η Θεσσαλία έχει μετατραπεί σε αμερικανονατοϊκό ορμητήριο. Αναφέρουμε το λιμάνι του Βόλου, το στρατόπεδο “Γεωργούλα” στο Βόλο, την 111 πτέρυγα μάχης στη Ν. Αγχίαλο, τις υποδομές της 1ης Ταξιαρχίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Αυτές οι εγκαταστάσεις πλημμύρισαν με τον Daniel και γίνεται κουβέντα να μεταφερθούν στη Λάρισα ή στο Λιτόχωρο. Όλοι ξέρουμε ότι στην πόλη μας το αεροδρόμιο της 110 ΠΜ λειτουργεί πλέον και ως Νατοϊκή Βάση μετά την υπογραφή της κατάπτυστης Αμυντικής Συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.΄Εχει ενταχθεί δυναμικά στο σχεδιασμό των Αμερικανών, καθώς έχει αναδειχθεί σε κεφαλαιώδες αεροδρόμιο, με σκοπό να γίνει η Τρίτη νατοϊκή βάση στην Ελλάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Υπάρχουν επίσης σχέδια για τη φιλοξενία των αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135, καθώς και των επανδρωμένων κατασκοπευτικών Global Hawk. Το αεροδρόμιο λοιπόν έχει ιδιαίτερη αξία για τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και τα σχέδιά τους ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και στην προσπάθεια της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της περιοχής των Βαλκανίων, της διείσδυσης στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Με όλα αυτά τα σχέδια η Λάρισα μετονομάσθηκε σε «Σούδα» του κάμπου.

(…) Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή πάλη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Πάλη για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πόλεμο και προσφυγιά. Πάλη για να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον τόπο του, μακριά και έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Πάλη για την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις. Πάλη για να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις στη χώρα μας. Πάλη για να γυρίσει τώρα πίσω η φρεγάτα “Ύδρα”, για να μη βρεθεί κανένας φαντάρος ή στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων. Πάλη για να σταματήσει τώρα κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην Ερυθρά Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή».

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των φορέων που οργάνωσαν και στήριξαν την συγκέντρωση παρέδωσαν το ψήφισμα τους στην πύλη του ΑΤΑ. Από εκεί ξεκίνησε η πορεία μέχρι την 1η Στρατιά, όπου και κατοικοεδρεύει το ευρωενωσιακό Στρατηγείο.

Ενδιαφέροντα άρθρα