ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

Η γραμματεία της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση & Ειρήνη, Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση της στον δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση & Ειρήνη, Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης

 

 

    « Ο Αγώνας επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών, υπόθεση όλων των λαϊκών στρωμάτων »

Η γραμματεία της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση & Ειρήνη, Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση της στον δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, γιατί η μάχη που δίνουν για την επιβίωση τους, αποτελεί μέρος ενός γενικευμένου διαχρονικού « πολέμου» που έχει κηρυχτεί από την Ε.Ε. και τις ντόπιες κυβερνήσεις, με «παράπλευρες» απώλειες το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τον ολοκληρωτικό έλεγχο της αγροτικής παραγωγής από  μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και ειδικότερα από την είσοδο της χώρας μας στην ΕΟΚ σημερινή Ε.Ε. οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην αγροτικό τομέα μέσω των αγροτικών αναδιαρθρώσεων και των Κ.Α.Π. αυτόν τον στόχο υπηρετούσαν και τα αποτελέσματα τους καταγράφηκαν μέσα από το σταδιακό ξεκλήρισμα μεγάλου μέρους της μικρομεσαίας αγροτιάς ως συνέπεια:

  • Της συνεχόμενης συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής που επέβαλαν μέσω :

Των περιορισμών στις καλλιέργειες και των ποσοστώσεων στην παραγωγή – Της συνυπευθυνότητας –  Της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης– Της επιδοτούμενης καταστροφής αγροτικών προϊόντων και αλιευτικών σκαφών- Του ξεριζώματος καλλιεργειών- Της ακρίβειας στα λιπάσματα και στα γεωργικά φάρμακα – Των περιορισμών στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σε τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε.. την στιγμή που γέμιζαν τα ράφια από εισαγωγές των μονοπωλίων που κυριαρχούν εντός και εκτός Ε.Ε.

  • Της οικονομικής εξουθένωσης των μικρομεσαίων αγροτών μέσω:

Των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών – Της υπέρ φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος – Της αύξησης του ΦΠΑ από το 13% στο 24% για τα αγροεφόδια – Την διαμόρφωση της προκαταβολής φόρου στο 100% – Τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές  του πετρελαίου, του αγροτικού ρεύματος και του νερού ύδρευσης – Την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ για την αγροτική γη κ.λπ.

  • Της μεθοδευμένης ευνοϊκής οικονομικής πρυμοδότησης των μεγαλοαγροτών και των μεταποιητών σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, αξιοποιώντας :

Την προκλητική ανισοκατανομή των κοινοτικών επιδοτήσεων – Τις « πράσινες »  ενισχύσεις για την πράσινη ανάπτυξη – Τις φοροαπαλλαγές – Την ενίσχυση με ζεστό φθηνό χρήμα μέσα από τα αναπτυξιακά πακέτα και τα δις του ταμείου ανάκαμψης, την στιγμή που οι μικρομεσαίοι αγρότες όχι μόνο δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά, αλλά στενάζουν από τις τοκογλυφικές πρακτικές των τραπεζών για τα δάνεια που υποχρεώνονται να πάρουν μόνο και μόνο για να καλλιεργήσουν και όχι για να «επενδύσουν».

Κριτήριο λοιπόν για τα λαϊκά στρώματα που σήμερα πληρώνουν πανάκριβα τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών – κτηνοτροφικών αγαθών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, πρέπει να αποτελέσουν όλοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες που οδηγούν την μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα και αφήνουν στο έλεος των κερδοσκοπικών τακτικών των μονοπωλιακών συμφερόντων την δυνατότητα κάλυψης των διατροφικών τους αναγκών.

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση & Ειρήνη, Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης παίρνοντας υπόψη της αυτά ακριβώς τα συμπεράσματα, βρέθηκε στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών στο μπλόκο τους στην αερογέφυρα της Θέρμης, για να δηλώσει την αμέριστη συμπαράσταση της στο δίκαιο αγώνα τους:

  • Για την μείωση του κόστους παραγωγής .
  • Την προστασία από τις φυσικές καταστροφές.
  • Για τις τιμές διάθεσης των προϊόντων τους που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα για αξιοπρεπή διαβίωση !

 

Για  την ΕΔΥΕΥΑΘ

Η  Γραμματεία της επιτροπής

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια