ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΥΡΟΥ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΥΡΟΥ

Είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδυτικοί σχεδιασμοί πηγαίνουν χέρι – χέρι με τους στρατιωτικούς – πολεμικούς σχεδιασμούς.

Η Επιτροπή Ειρήνης Σύρου καταγγέλλει στο λαό της Σύρου και των Κυκλάδων τον ελλιμενισμό του αμερικανικού ταχύπλοου πλοίου μεταφοράς στρατευμάτων «USNS Carson City» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της για δεύτερη φορά μετά τον Μάρτιο του 2018.

Η παρουσία του στο νησί μας δεν είναι τυχαία. Έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά και την επίσημη παράδοση του Νεωρίου, στον αμερικανικό επιχειρηματικό όμιλο της ONEX, καθώς κι ένα περίπου μήνα μετά την ανανέωση, ενίσχυση κι επέκταση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα μας σε προκεχωρημένο πολεμικό ορμητήριο για τις ανάγκες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα την καθιστά και στόχο σε ενδεχόμενη πολεμική αντιπαράθεση, όπως προκύπτει από επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδυτικοί σχεδιασμοί πηγαίνουν χέρι – χέρι με τους στρατιωτικούς – πολεμικούς σχεδιασμούςΣχεδιάζεται, δηλαδή, όπως έχει ειπωθεί η μετατροπή του λιμανιού της Σύρου σε μια «μικρή Σούδα», την ώρα που οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και την εμπλοκή δεκάδων κρατών στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και καίνε μια σειρά από εστίες πολέμου. 

Οι κάτοικοι του νησιού δεν κατανοούν πώς είναι δυνατόν η ανάγκη για τη λειτουργία του τοπικού ναυπηγείου να οδηγεί σε δημιουργία ξένης στρατιωτικής ναυτικής βάσης στη Σύρο. Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων, τόσο της σημερινής, όσο και των προηγουμένων, που εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά τη χώρα μας στο κουβάρι των ανταγωνισμών και των πολέμων, με πολύ επικίνδυνες συνέπειες για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής! Σοβαρές προφανώς είναι και οι ευθύνες της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης που σπεύδουν να καλωσορίσουν τις κινήσεις αυτές, στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις αρνητικές συνέπειες αυτών για τους εργαζομένους, το λαό  και το περιβάλλον του νησιού!

Εμπρός σε αυτή την πραγματικότητα η Επιτροπή Ειρήνης της Σύρου εκφράζει την αντίθεση της σε αυτούς τους σχεδιασμούς που δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για το νησί μας και για τους κατοίκους του. Τονίζουμε ότι είναι πλέον ανάγκη *όλοι* οι φορείς της κοινωνίας της Σύρου (Περιφέρεια, Δήμος, δημοτικές παρατάξεις, Εργατικό Κέντρο…), να ενημερώσουν, να τοποθετηθούν, να εκφράσουν ξεκάθαρα τη θέση τους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Είναι ολοφάνερο πως η σιωπή των φορέων θα αποτελεί και αυτή μια ευκρινή θέση.

Δηλώνουμε πως είναι ανεπιθύμητα στο λιμάνι της Σύρου τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι επεμβάσεις, για ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία κι αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς!

 

Ερμούπολη, 11 Νοέμβρη 2019

Η Επιτροπή Ειρήνης Σύρου

Ενδιαφέροντα άρθρα