Σάμος: Συνδιάσκεψη θετικού απολογισμού και πλούσιου προγραμματισμού για το επόμενο δίχρονο

Σάμος: Συνδιάσκεψη θετικού απολογισμού και πλούσιου προγραμματισμού για το επόμενο δίχρονο

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε θετικά τη δράση του φιλειρηνικού κινήματος το προηγούμενο δίχρονο και δήλωσε με τις αποφάσεις της την ετοιμότητα της Επιτροπής Ειρήνης να ενημερώσει το λαό και τη νεολαία και να συμβάλλει με αποφασιστικότητα στην ανάπτυξη ακόμη πιο πλατιού και μαζικού αντιϊμπεριαλιστικού- φιλειρηνικού κινήματος στη Σάμο, με βάση τις αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ που έγινε τον Δεκέμβρη του 2014.

Πλούσιο προγραμματισμό εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών αποφάσισε η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης που πραγματοποίησε στις 29-3-2014 την 16η Συνδιάσκεψή της.

Οι εκδηλώσεις αφορούν στις επετείους των 60 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και των 70 χρόνων από την μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών και ξεκινούν με την καθιερωμένη πορεία Ειρήνης από το Παλαιόκαστρο  ως την  πόλη της Σάμου την Κυριακή 17 Μαϊου, όπου αναμένεται – όπως γίνεται κάθε χρόνο- η συμμετοχή και  Τούρκων φιλειρηνιστών, μελών της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης.

Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε ακόμη την προώθηση της πρωτοβουλίας της ΕΕΔΥΕ για να ζωγραφίσουν οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων με θέμα την Ειρήνη, εμπνευσμένοι από το ποίημα του μεγάλου ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου «Ειρήνη». Επίσης αποφασίστηκε η διοργάνωση αντιφασιστικής συναυλίας, η Πορεία θυσίας από τη μαρτυρική Καστανιά στο Καρλόβασι στη μνήμη των εκτελεσμένων πατριωτών του ΕΑΜ από τους φασίστες Ιταλούς κατακτητές, βραδιά Ελληνοτουρκικής φιλίας με Σμυρναίϊκο τραγούδι από Τούρκους και Σαμιώτες μουσικούς, έκθεση φωτογραφίας από την 34χρονη δραστηριότητα του αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος στη Σάμο, έκδοση σχετικού ημερολογίου, ανέβασμα θεατρικού που θα παρουσιάζεται στις εκδηλώσεις που θα επιδιωχθεί να γίνουν όλη τη χρονιά με Πολιτιστικούς και Γυναικείους Συλλόγους σε όλη τη Σάμο, κ.ά.

Στην 16η Πανσαμιακή Συνδιάσκεψη Ειρήνης συζητήθηκαν οι επικίνδυνες εξελίξεις με τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών ενώσεων ΝΑΤΟ, Ε.Ε στην ευρύτερη περιοχή από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή , την Βόρεια και την Κεντρική Αφρική , με αφορμή τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και πρόσχημα την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την καταπολέμηση των τζιχαντιστών  του ΙSIS.

Επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει η χώρα μας και δηλώνει την παραπέρα εμπλοκή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στην συζήτηση και την ανάλυση των διεθνών εξελίξεων και των επιπτώσεών τους βοήθησε αποφασιστικά με την παρουσία της και την τοποθέτησή της η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Βέρα Νικολαϊδου.

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε θετικά τη δράση του φιλειρηνικού κινήματος  το προηγούμενο δίχρονο και δήλωσε με τις αποφάσεις της την ετοιμότητα της Επιτροπής Ειρήνης να ενημερώσει το λαό και τη νεολαία και να συμβάλλει  με αποφασιστικότητα στην ανάπτυξη ακόμη πιο πλατιού και μαζικού αντιϊμπεριαλιστικού- φιλειρηνικού κινήματος στη Σάμο, με βάση τις αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ που έγινε τον Δεκέμβρη του 2014.

Τέλος η 16Η Συνδιάσκεψη Ειρήνης ανέδειξε νέο Πανσαμιακό Συμβούλιο Ειρήνης και Γραμματεία της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης.

Ενδιαφέροντα άρθρα