40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

«Καμία συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις!». Στα βήματα του πρωτομάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη βαδίζει για μία ακόμη χρονιά το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, μέσα από την 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

«Καμία συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις!»

 

Στα βήματα του πρωτομάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη βαδίζει για μία ακόμη χρονιά το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, μέσα από την 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Η φετινή πορεία Ειρήνης, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Διημέρου Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ, διεξάγεται στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, και για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα επίκαιρα τα συνθήματα για «Καμία συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις! Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολές εκτός συνόρων!».

Η πορεία ξεκίνησε το πρωί με την καθιερωμένη εκδήλωση στον Τύμβο του Μαραθώνα και μετά από αρκετές στάσεις θα καταλήξει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου και θα ολοκληρωθεί με συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ.

Στην εκδήλωση – υποδοχή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, επιμελημένο από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (ΠΜΣ).

 

Καταφτάνουν στον Μαραθώνα οι ειρηνοδρόμοι

Τα πούλμαν που μεταφέρουν τους συμμετέχοντες στην 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, καταφθάνουν στον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου σε λίγο θα ξεκινήσει η καθιερωμένη εκδήλωση, πριν δοθεί το έναυσμα για την έναρξη της πορείας.

Η εκδήλωση στον Τύμβο του Μαραθώνα έδωσε το σήμα για την έναρξη της πορείας

Με την καθιερωμένη εκδήλωση στον Τύμβο του Μαραθώνα δόθηκε το σήμα για την έναρξη της 40ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης. Το «παρών» δίνουν πλήθος Ειρηνοδρόμων, ενώ στην πορεία συμμετέχει και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ, Γιώργο Μαρίνο και Γιάννη Πρωτούλη.

Στ. Τάσσος: Διαδηλώνουμε για να εκφραστεί η καταδίκη του πολέμου και της εμπλοκής της χώρας

«Διαδηλώνουμε, σήμερα, μαζικά, μαχητικά για να εκφραστεί η καταδίκη του άδικου, ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της εμπλοκής της χώρας μας σ’ αυτόν, στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς συνολικά», τόνισε στον χαιρετισμό του στον Τύμβο του Μαραθώνα στην έναρξη της 40ης μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος.

Αναλυτικά:

«Ξεκινάμε την 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που φέτος συμπίπτει με τη μέρα που ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρης Λαμπράκης, δέχθηκε στη Θεσσαλονίκη τη δολοφονική επίθεση. Διαδηλώνουμε, σήμερα, μαζικά, μαχητικά για να εκφραστεί η καταδίκη του άδικου, ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της εμπλοκής της χώρας μας σ’ αυτόν, στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς συνολικά. Για να μην εγκλωβιστεί καμιά λαϊκή συνείδηση στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα, που θέλει να στοιχίσει τον λαό πίσω από τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, που ευθύνονται για χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες.

Διαδηλώνουμε και διατρανώνουμε τη λαϊκή απαίτηση για να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να σταματήσει, να ματαιωθεί οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός και αξιωματικός να μην σταλεί στις ιμπεριαλιστικές αποστολές. Και με τη σημερινή Πορεία και με την κλιμάκωση της πάλης μας τιμάμε στην πράξη τη μνήμη του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη, των χιλιάδων αγωνιστών του αντιιμπεριαλιστικού – φιλειρηνικού κινήματος. Όλων όσοι πάλεψαν και παλεύουν ενάντια στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην τότε ΕΟΚ και σημερινή ΕΕ. Ενάντια στην πρόσδεση της Ελλάδας σε αυτά τα δολοφονικά εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σφαγεία, ενάντια στις βάσεις και στα πυρηνικά.

Οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μια και η Ρωσία από την άλλη διαγκωνίζονται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ουκρανίας και “με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν”.

Απέναντι τους είναι οι λαοί, που ζουν από πρώτο χέρι τη φρίκη του πολέμου, με τους νεκρούς, τις καταστροφές, τους πρόσφυγες. Είναι οι λαοί που θέλουν την πραγματική ειρήνη, γιατί η ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο προετοιμάζει τον επόμενο πόλεμο, για να προοδεύουν και να συνεργάζονται μεταξύ τους στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό θέλει ο Ουκρανικός, αυτό θέλει ο Ρωσικός, αυτό θέλει ο Τούρκικος, αυτό θέλει ο Ελληνικός λαός, αυτό θέλουν όλοι οι λαοί!

Και αυτό οι λαοί, η σωστή πλευρά της ιστορίας, θα το επιβάλουν με την πάλη τους, το δίκαιο αγώνα τους.

ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ, Η ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ»

Στάση για την κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη

Στάση στο μνημείο για τον Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου κατατέθηκε στεφάνι στη μνήμη του πρωτομάρτυρα της Ειρήνης, έκαναν οι Ειρηνοδρόμοι που συμμετέχουν στην 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ.

 

Όπως σημειώθηκε, μετά την κατάθεση του στεφανιού, με τη σημερινή παρουσία εκατοντάδων φιλειρηνιστών, δίνεται αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης και αποφασιστική απάντηση σε αυτούς που προσπάθησαν να βανδαλίσουν την προτομή του Γρ. Λαμπράκη και που πίνουν νερό και «ξεπλένουν» την ΕΕ.

Οι Ειρηνοδρόμοι έφτασαν στο μνημείο με πορεία από τον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου έγινε νωρίτερα η εναρκτήρια εκδήλωση, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Έξω από του ΝΑΤΟ τα σφαγεία, κανένας φαντάρος στην Ουκρανία», «Σύννεφα πολέμου και στη γειτονιά μας, συναγερμός παντού για εμάς και τα παιδιά μας» και «Κέρδη βαμμένα στο αίμα των λαών, αυτές είναι οι αξίες των ιμπεριαλιστών».

 

Στη Νέα Μάκρη η πρώτη στάση της μαζικής πορείας

Με ηθικό ακμαίο και φωνάζοντας δυνατά τα συνθήματα ενάντια στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, η 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης έφτασε στην πρώτη της στάση, στη Νέα Μάκρη.

Εκεί τους φιλειρηνιστές υποδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Μαραθώνα, Χρήστος Στάμος, ενώ σύντομη ομιλία έκανε ο Νίκος Πετρόπουλος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. ο οποίος τόνισε ότι «ο λογαριασμός του πολέμου είναι στα χέρια μας. Τον συναντάμε στα ραβασάκια της ενέργειας και στις τιμές των καυσίμων που έχουν απογειωθεί, τον νιώθουμε στο σουπερμάρκετ που γίνεται όλο και ακριβότερο, στις πρώτες ύλες που πήραν τον ανήφορο».

Αναλυτικά η ομιλία του Ν. Πετρόπουλου:

«Είμαστε και φέτος στην μαραθώνια πορεία ειρήνης γιατί οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι συγκρούσεις, με τελευταίο επεισόδιο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ρίχνουν την βαριά σκιά τους στις ζωές μας.

Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι και αυτόν τον πόλεμο τον γέννησαν οι ανταγωνισμοί για τις αγορές, για την ενέργεια για τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων. Δεν ξέσπασε ξαφνικά. Είναι συνέπεια και συνέχεια της σύγκρουσης των συμφερόντων των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων,ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, με αλλα μέσα, με τα όπλα. Όσο οι αιτίες αυτές παραμένουν, τόσο η φωτιά του πολέμου θα μένει αναμμένη και η ανάφλεξη σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή.

Είμαστε εδώ γιατί καταγγέλλουμε την συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Οι στρατιωτικές βάσεις που ενισχύονται με την πρόσφατη συμφωνία, οι διευκολύνσεις που διευρύνονται, εγκυμονούν κινδύνους να βρεθεί η Ελλάδα στην δίνη του πολέμου. Έχει μεγάλη ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που συμμετέχει σε μια νατοϊκή τακτική που «ρίχνει λάδι στη φωτιά». Έχει ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ που, σαν κυβέρνηση, διεύρυνε τις νατοϊκές διευκολύνσεις και ας τάσσεται σήμερα υποκριτικά υπέρ της ειρήνης.

Από τις στρατιωτικές βάσεις της χώρας καθοδηγούνται τα στρατιωτικά πλήγματα. Από την Αλεξανδρούπολη διέρχεται στρατιωτικό υλικό που μεταφέρεται στην εμπόλεμη περιοχή. Μπορεί η αστική τάξη της χώρας με την ενεργή συμμετοχή της, να διεκδικεί μερίδιο από την αναδιανομή των αγορών στην περιοχή, όμως με αυτόν τον τρόπο μετατρέπει την χώρα σε στόχο, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σημαίνει σκοτωμούς και προσφυγιά για τον ουκρανικό λαό, σηματοδοτεί όμως ταυτόχρονα ακρίβεια και φτώχια για μας. Μετά την δεκάχρονη οικονομική κρίση και τις συνέπειες που επέφερε η πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία «το κακό τρίτωσε». Ο λογαριασμός του πολέμου είναι στα χέρια μας. Τον συναντάμε στα ραβασάκια της ενέργειας και στις τιμές των καυσίμων που έχουν απογειωθεί, τον νιώθουμε στο σουπερμάρκετ που γίνεται όλο και ακριβότερο, στις πρώτες ύλες που πήραν τον ανήφορο.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η οργή ξεχειλίζει. Συνεχίζουμε δυναμικά τον καθημερινό αγώνα, την διάδοση των μηνυμάτων της σημερινής μεγάλης κινητοποίησης.

 • Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.
 • Να μην χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
 • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Είναι στο χέρι μας η οργή να γίνει καύσιμο για τον αγώνα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν θα μας χαρίσει κάνεις τίποτα. Η συλλογική πάλη και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας.

Καλή δύναμη!»

 

Θερμή υποδοχή της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας στη Ραφήνα

Στη Ραφήνα έκανε τη δεύτερη στάση της η μεγάλη και γεμάτη παλμό Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Οι διαδηλωτές, που συνεχίζουν απτόητοι παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερη θέρμη.

Χαιρετισμό στους Ειρηνοδρόμους απηύθυνε ο δήμαρχος της Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ενώ σύντομη ομιλία έκανε, εκ μέρους της ΕΕΔΔΑ, η Αλίκη Καραδημητρίου, μέλος της Γραμματείας της, καλώντας τον ελληνικό λαό να πιστέψει στη δύναμή του, στην αποτελεσματικότητα των αγώνων του, να αρνηθεί να επιλέξει στρατόπεδο φονιάδων και ληστών.

Αναλυτικά η ομιλία της Α. Καραδημητρίου:

«Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) χαιρετίζει την 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που φέτος τιμάται τη μέρα της δολοφονίας του αγωνιστή της Ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η φετινή Μαραθώνια Πορεία πραγματοποιείται εν μέσω ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου στη γειτονιά μας που πρώτοι οι λαοί Ουκρανίας και Ρωσίας βιώνουν άμεσα με τον πιο τραγικό τρόπο αλλά και, έμμεσα, οι υπόλοιποι λαοί της γης, που υφίστανται τις επιπτώσεις του στην καθημερινότητά τους.

Ο ελληνικός λαός βιώνει ήδη τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου, αποτέλεσμα του λυσσαλέου ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μια, Ρωσία-Κίνα από την άλλη, για την ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της. Η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη. Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία παίρνουν σε ελάχιστο χρόνο ταυτότητες πρόσφυγα που τους δίνουν τη δυνατότητα να φύγουν για οποιαδήποτε χώρα της επιλογής τους, όποτε αποφασίσουν. Δικαιώματα που, έτσι κι αλλιώς, αποτελούν αυτονόητες απαιτήσεις του μαζικού κινήματος. Όμως, πόσοι πρόσφυγες είχαν τέτοια ευνοϊκή αντιμετώπιση από όσους έφτασαν κυνηγημένοι στη χώρα μας;

Η ελληνική κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προκατόχων της, διαθέτει για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ όλες τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, που έχουν εγκατασταθεί σχεδόν σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με την ανανεωμένη ελληνοαμερικανική συμφωνία. Έσπευσε, πρώτη από όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να στείλει βαρύ οπλισμό και οικονομική ενίσχυση, όχι για την ανακούφιση του ουκρανικού λαού αλλά για τις ανάγκες του στρατού της Ουκρανίας.

Αγνοώντας επιδεικτικά την απαίτηση του ελληνικού λαού για ειρήνη και ασφάλεια, βάζει τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και τα συμφέροντα ντόπιων καπιταλιστικών ομίλων, που βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται με την ευκαιρία αυτού του πολέμου, πέρα και πάνω από όλα.

Αναμασά τα επιχειρήματα των ιμπεριαλιστών ότι, τάχα, αυτός είναι ο πρώτος πόλεμος μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, “ξεχνώντας” επιδεικτικά όσους προηγήθηκαν και έπνιξαν στο αίμα τόσους και τόσους λαούς. Στο Σουδάν, στη Γιουγκοσλαβία , στη Λιβύη, στη Συρία και το Ιράκ, στο Αφγανιστάν.

Διατείνεται ότι, υπερασπιζόμενη τον ουκρανικό λαό, υπερασπίζεται την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή αρνείται να δει τον παλαιστινιακό λαό που καθημερινά δολοφονείται από τους ισραηλινούς καταπατητές της γης του, υπογράφοντας κάθε λογής συμφωνίες οικονομικές, στρατιωτικές, εμπορικές, τουριστικές με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Προσπερνά την κατάσταση στην Υεμένη που ματώνει από έναν υποκινούμενο, ανελέητο εμφύλιο πόλεμο. Αποστρέφει το βλέμμα της από το μακρινό Μάλι, όπου στρατοπεδεύουν ξένες στρατιωτικές δυνάμεις με πρόσχημα το χτύπημα «ακραίων ισλαμιστών». Όλα στο όνομα της “ειρήνης” και της “ δικαιοσύνης”. Στην πραγματικότητα, όμως, με στόχο πάντα είτε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές είτε τη γεωπολιτική σημασία της κάθε χώρας.

Η ΕΕΔΔΑ ενώνει τη φωνή της με όλους τους φιλειρηνιστές της χώρας μας και καλεί τον ελληνικό λαό να πιστέψει στη δύναμή του, στην αποτελεσματικότητα των αγώνων του. Να αρνηθεί να επιλέξει στρατόπεδο φονιάδων και ληστών. Να αντισταθεί στην επίθεση των ιμπεριαλιστών στα δικαιώματά του. Να γίνει ασπίδα αποφασιστικής υπεράσπισης των συμφερόντων του. Να χτίσει ένα αύριο πραγματικής ειρήνης, ευημερίας, ανάπτυξης για τον ίδιο και τις μελλοντικές γενιές.

Ζήτω η 40η Μαραθώνια Πορεία!»

 

Στάση στο Πικέρμι για τη μεγάλη πορεία ενάντια στον πόλεμο και την ελληνική συμμετοχή

Στο Πικέρμι έγινε η τρίτη στάση της 40ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης. Εκεί, ο Ηλίας Σιώρας, μέλος Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των απαγχονισθέντων ΕΠΟΝιτών.

Οι Ειρηνοδρόμοι συνεχίζουν ακατάβλητοι με τελικό προορισμό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση.

Η φετινή πορεία ξεχωρίζει για τη μεγάλη συμμετοχή και τον αγωνιστικό παλμό των διαδηλωτών, που φωνάζουν διαρκώς συνθήματα ενάντια στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή.

Στην Παλλήνη έφτασε το μήνυμα κατά της συμμετοχής στον πόλεμο

Στην Παλλήνη κάνει αυτή την ώρα στάση η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, με τους συμμετέχοντες να απολαμβάνουν λίγες στιγμές ξεκούρασης, πριν συνεχίσουν για τον επόμενο σταθμό, που είναι στην Αγία Παρασκευή.

Τους Ειρηνοδρόμους υποδέχθηκε εκ μέρους της δημοτικής αρχής, η αντιδήμαρχος Ασπασία Τζιτζικάκη, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ ομιλία έκανε η Νατάσα Καμπέλη μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, σημειώνοντας πως το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα τιμά τους αγώνες για την ειρήνη, κηρύσσοντας τον πόλεμο σ’ αυτούς που τον σπέρνουν, σ’ αυτούς που τον γεννούν».

Αναλυτικά ο χαιρετισμός της:

«Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) χαιρετίζουμε την 40η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης.

Χαιρετίζουμε όλους εσάς τους οδοιπόρους της ειρήνης και ενώνουμε μαζί σας τα βήματα μας.

Στη φετινή πορεία ειρήνης η σκέψη μας δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στο πλευρό των λαών που βιώνουν τα τραγικά αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ από τη μία και τη Ρωσία από την άλλη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής. Η σκέψη μας καταρχήν βρίσκεται δίπλα σ’ όλες αυτές τις γυναίκες που με τα παιδιά στην αγκαλιά προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους απελπισμένες και γεμάτες ανασφάλεια

Σήμερα το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα τιμά τους αγώνες για την ειρήνη, κηρύσσοντας τον πόλεμο σ’ αυτούς που τον σπέρνουν, σ’ αυτούς που τον γεννούν. Ο πόλεμος έχει αιτία και μόνο αν την ξεριζώσουμε θα μπορέσουν τα παιδιά μας να ζήσουν με αξιοπρέπεια, απολαμβάνοντας τους καρπούς του μόχθου τους και τις μεγάλες δυνατότητες της τεχνολογίας του 21ου αιώνα.

Γι αυτό φωτίζουμε τη μεγάλη εικόνα και τους ενόχους , αποκαλύπτουμε τα ψεύτικα προσχήματα που μας αραδιάζουν, ξεσηκωνόμαστε ενάντια σ’ αυτόν τον άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο χωρίς να δίνουμε συγχωροχάρτι σε καμία ιμπεριαλιστική δολοφονική μηχανή.

Γι αυτό δυναμώνουμε την πάλη μας για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος για να μην αφήσουμε τα παιδιά μας έρμαια της δολοφονικής μηχανής τους και της πολιτικής τους που σκορπάει την φτώχεια, την ακρίβεια, τη ζωή χωρίς δικαιώματα.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ καταλαβαίνουμε ότι ο αγώνας μας έχει σημασία για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Αυτό το μήνυμα στέλνουν σήμερα οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στις γυναίκες του μόχθου σ’ ολη τη χώρα.

Η οργή, η απογοήτευση και η αγανάκτηση να γίνουν διεκδίκηση και αγώνας για να μην αφήσουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας να αυγαταίνουν τα κέρδη τους ξαναμοιράζοντας τη γη και να χαράζοντας τα σύνορα με το αίμα των λαών.

Ζήτω η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών.

Ζήτω η 40η πορεία Ειρήνης στα βήματα των αγωνιστών, στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη και Νίκου Νικηφορίδη.»

 

Στην Αγία Παρασκευή και στην τελική ευθεία είναι οι διαδηλωτές

Π. Κατάρας: Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο, να κλείσουν οι βάσεις

 

Στην Αγία Παρασκευή έφτασε η 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης με τους διαδηλωτές να πορεύονται από το πρωί και πλέον είναι στην τελική ευθεία για την εκδήλωση τερματισμού στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Απαιτούμε να μείνει η χώρα μας έξω από αυτό το σφαγείο», σημείωσε στον χαιρετισμό στην 40η Μαραθώνια Πορεία ο Παναγιώτης Κατάρας εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Επίσης σύντομο χαιρετισμό έκανε ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Π. Κατάρα:

«Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες μαραθωνοδρόμων της Ειρήνης, όλους εσάς που με τη συμμετοχή σας στην 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στέλνετε ισχυρό μήνυμα  σε όλους τους λαούς ενάντια στον πόλεμο.

Τιμάτε αγωνιστικά, όπως τους αξίζει, τον Λαμπράκη, τον Νικηφορίδη, τους χιλιάδες αγωνιστές που πάλεψαν για την ειρήνη, ενάντια στα δολοφονικά σχέδια του κεφαλαίου με θύματα τους λαούς.

Το μήνυμά σας αποκτά ιδιαίτερη αξία σήμερα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία.  Με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας να έρχεται σαν συνέχεια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για τις σφαίρες επιρροής, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και το μοίρασμα των αγορών για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας.

Σε μια πολεμική σύγκρουση που παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις με θύματα  τους λαούς των εμπλεκομένων χωρών και όχι μόνο, αφού οι οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις τους επηρεάζουν όλους. Είναι οι λαοί  αυτοί  που καλούνται να πληρώσουν με αίμα, προσφυγιά και δυστυχία τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό το ήξεραν πολύ καλά όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όμως φρόντισαν διαχρονικά να μετατρέψουν την Ελλάδα σε στρατιωτικό κόμβο  απέναντι στη Ρωσία και σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ για εφορμήσεις στη Αν. Μεσόγειο. Δεν δίστασαν για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τη συμμετοχή της στη λεία, να μετατρέψουν την χώρα σε θύτη άλλων λαών και την ίδια στιγμή σε πιθανό στόχο αντιποίνων.

Ο λαός, εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε καμιά δουλειά να ευθυγραμμιστούμε με τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τους άλλους λαούς, αντίθετα είναι όπλο μας η αλληλεγγύη και μας ενώνει η κοινή πάλη ενάντια στον πόλεμο και την εκμετάλλευση.

Απαιτούμε να μείνει η χώρα μας έξω από αυτό το σφαγείο και δυναμώνουμε τον αγώνα μας διεκδικώντας:

 • Καμιά συμμετοχή και με οποιοδήποτε τρόπο στον πόλεμο.
 • Να μη χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων
 • Να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοικές βάσεις

Ο αγώνας μας για την ειρήνη σημαίνει και αγώνα για τη δουλειά, τη μόρφωση και την υγεία, για να ζει κάθε γενιά καλύτερα απ’ την προηγούμενη. Πιστεύουμε πως “μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί”  και είμαστε σίγουροι πως στο τέλος εμείς θα είμαστε οι νικητές!

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!»

 

Στην τελική ευθεία προς το υπουργείο Αμυνας οι ειρηνοδρόμοι

Στην τελική ευθεία βαδίζουν οι ειρηνοδρόμοι της 40ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης,  οι οποίοι ξανά ξεκίνησαν μετά  την  στάση  τους στην Αγία Παρασκευή με προορισμό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που είναι όλα έτοιμα για μεγάλη υποδοχή και την συγκέντρωση που θα ακολουθήσει.

Ηδη όλο και περισσότερο κόσμος μπαίνει στην Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης από την Αγία Παρασκευή κι έπειτα για να πορευτεί μέχρι τον τερματισμό.

 

 

Με χειροκροτήματα γίνονται δεκτοί οι ειρηνοδρόμοι στο υπ. Αμυνας

Στο υπουργείο Αμυνας έφτασε η 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Με συνθήματα και χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους έγιναν δεκτοί οι ειρηνοδρόμοι που από τις 8 το πρωί βάδισαν τα δεκάδες χιλιόμετρα από τον Τύμβο του Μαραθώνα για να στείλουν το μήνυμα της αντίθεσης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και της ελληνικής συμμετοχής σε αυτόν.

Θα ακολουθήσει εκδήλωση.

Μεγάλη συγκέντρωση στο υπ. Αμυνας ενάντια στη συμμετοχή στον πόλεμο

Μεγάλη συγκέντρωση διοργανώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στο υπουργείο Αμυνας όπου νωρίτερα κατέληξε η 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που ξεκίνησε στις 8 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα μεταφέροντας το μήνυμα της εναντίωσης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην ελληνική συμμετοχή σε αυτόν και στην εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟικών.

Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δήλωση τόνισε ότι μόνη ελπίδα η συντονισμένη πάλη των λαών.

«Δεν επιλέγουμε στρατόπεδο ληστών, καμία εμπλοκή στον πόλεμο» υπογράμμισε στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο Θανάσης Παφίλης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά) 

Χαιρετισμό απηύθυνε προς του συγκεντρωμένους ο σμηνίτης Νίκος Καραγκαδάκης (δείτε εδώ video) και η φοιτήτρια του Παντείου Γεωργία Τσάγκαρη. (Δείτε εδώ video)

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα, επιμελημένο από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, που χειροκροτήθηκε θερμά. Το έργο ακούγεται είναι του γνωστού Βρετανού συνθέτη Μπέτζαμιν Μπρίτεν. Γράφτηκε το 1936 για ορχήστρα χάλκινων πνευστών και κρουστών, όταν ο συνθέτης ήταν μόλις 22 ετών. Πρόκειται για το πρώτο έργο του, που παρουσιάζει τις ειρηνιστικές αντιλήψεις του, που εκφράστηκαν και αργότερα σε αρκετά από τα έργα του. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Το έργο εκτελέστηκε από ένα σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών, που δημιουργήθηκε για την περίσταση και θα διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός. Κατά την υποδοχή των μαραθωνοδρόμων το ίδιο σύνολο έπαιξε έργα του Μ. Θεοδωράκη, τα οποία ενορχήστρωσε ειδικά για το σύνολο αυτό ο Δημήτρης Μίχας(Δείτε εδώ video)

Οι ξεχωριστές φωνές τους Κόκκινου Αερόστατου κέρδισαν το χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων με μία διασκευή του «γιουπιγιά» διανθισμένο με τα συνθήματα και τα αιτήματα της Ειρήνης. (Δείτε εδώ video)

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν το ΕΚΑΒ, την ομάδα των γιατρών, την τροχαία και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της 40ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης.

Ο σμηνίτηςΝίκος Καραγκαδάκης ανέφερε:

Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές, οδοιπόροι της Ειρήνης,

Χαιρετίζω τη μεγάλη μας πορεία και συγκέντρωση. Ενώνω τη φωνή μου μαζί σας και φωνάζω:

Καμία συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις!

Κανένας φαντάρος και αξιωματικός σε αποστολές εκτός συνόρων!

Οι φαντάροι είμαστε του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουμε δουλειά!

Οι νέοι που υπηρετούμε τη θητεία μας είμαστε τα δικά σας παιδιά. Αγωνιούμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποφέρουμε από την ακρίβεια σε βασικά είδη ανάγκης, τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος και τις τιμές των καυσίμων, που τσακίζουν εμάς και τις οικογένειες μας. Παράλληλα, καθημερινά βλέπουμε στη δημοσιότητα να έρχονται και νέα στοιχεία για την άμεση εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στον πόλεμο, πλάι στη δολοφονική μηχανή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

– Ποιους οφελεί η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο; Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η αποστολή μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με την άμυνα της χώρας μας;

– Εκτός από μόνιμα στελέχη, η κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει και νέους στρατευμένους, κληρωτούς, στο σφαγείο των πολεμικών συγκρούσεων;

Οι Έλληνες φαντάροι έχουμε αξίες και ιδανικά! Έχουμε δώσει όρκο στην πατρίδα μας, για την υπεράσπιση του λαού μας, για την ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα.

Δεν παρουσιαστήκαμε στον στρατό για να βαράμε προσοχή στους φονιάδες των λαών, τους Αμερικάνους και του ΝΑΤΟικούς, οι οποίοι αλωνίζουν στα ελληνικά στρατόπεδα ελεύθερα και με τη βούλα της Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που υπέγραψε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ως νέος στρατευμένος, είμαι αντίθετος να συμμετέχω εγώ, να συμμετέχει η μονάδα μου, οι νέοι φαντάροι, οι έλληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, με οποιοδήποτε τρόπο στον πόλεμο! Είμαι αντίθετος στην αποστολή τους εκτός συνόρων. Να σταματήσουν τώρα να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, πολιτικές και στρατιωτικές υποδομές και μέσα ως στρατιωτικά-πολεμικά ορμητήρια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Δεν πρέπει με τίποτα οι Έλληνες φαντάροι να γίνουμε σφαγείς άλλων λαών, να χύσουμε οι ίδιοι το αίμα μας έξω από την Ελλάδα, για τα συμφέροντα αυτών που ξεζουμίζουν εμάς και τις οικογένειές μας. Είναι απαράδεκτο ένας στρατευμένος να δώσει και τη ζωή του για τέτοιες αποστολές.

Χαιρετίζω τους συναδέλφους μου από όλη την Ελλάδα οι οποίοι περήφανα καταγγέλλουν τον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας με όλους τους τρόπους, στις αναφορές των μονάδων τους και στις επιστολές διαμαρτυρίας τους.

Οι νέοι στρατευμένοι ενώνουμε τη φωνή μας με το λαό και τη νεολαία!

Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά!

Η φοιτήτρια του Παντείου Γεωργία Τσάγκαρη στο χαιρετισμό της ανέφερε:

Οι φοιτητές χαιρετίζουμε τη 40η Μαραθώνια πορεία της ΕΕΔΥΕ, δίνουμε τη μάχη στη σωστή πλευρά της Ιστορίας μαζί με τον λαό, τους εργαζόμενους και τους μαζικούς φορείς, ενάντια σε αυτούς που μας κλέβουν τα όνειρα και το μέλλον, που τσακίζουν τα δικαιώματα μας ως φοιτητές και ως μετέπειτα εργαζόμενους.

Την Τετάρτη στις 18 του Μάη οι φοιτητές δώσαμε μήνυμα καταδίκης στην πολιτική που υποβαθμίζει τις σπουδές μας, που βαραίνει εμάς και τις οικογένειες μας, που μας εμπλέκει μέσω προγραμμάτων και μέσω του προγράμματος σπουδών μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Οι φοιτητές δηλώνουμε ότι είμαστε επιστήμονες και όχι εργαλεία επιχειρηματικών ομίλων και ιμπεριαλιστών, που όσο καιρό διεξάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία μας σπρώχνουν να διαλέξουμε την πλευρά του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, την ίδια στιγμή που δεν έχουμε τα χρήματα να πληρώσουμε τα νοίκια, το ρεύμα, τα είδη πρώτης ανάγκης λόγω της ακρίβειας και η χρηματοδότησης για σίτιση και στέγαση στις σχολές μας είναι μηδαμινή έως και ανύπαρκτη! Την ίδια στιγμή που μας λένε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη μας για να πληρώσουμε και τα μεταπτυχιακά μας, την ίδια στιγμή που φέρνουν αστυνομία στις σχολές μας για να καταστείλουν εμάς τους φοιτητές που διεκδικούμε τα αυτονόητα, για να μην ακούγεται η φωνή της διεκδίκησης μέσα στα πανεπιστήμια μας.

Την ίδια ώρα που δίνονται εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για το Ταμείο Ανάκαμψης, για εξοπλισμούς και αμερικανο-νατοϊκές βάσεις, οι ελλείψεις στις σχολές μας και στη φοιτητική μέριμνα κάνουν πάρτι. Το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης δεν θα περάσει, κανένας φοιτητής και καμία φοιτήτρια δεν μπορεί να μείνει άπραγος μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις όταν μάλιστα καταστρέφει τη δικιά τους ζωή, κανείς μας δεν δέχεται την κυβερνητική και ευρωατλαντική προπαγάνδα μέσα στις σχολές μας!

Οι φοιτητές μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους οργανώνουμε τη σύγχρονη αντι- ιμπεριαλιστική και αντιπολεμική δράση, οργανώσαμε και συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στο μεγάλο συλλαλητήριο για τις αμερικάνικες βάσεις στο κέντρο της Αθήνας, δείξαμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς – θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, συμμετέχουμε στην Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις βάσεις. Επίσης, και από δω να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας που αυτή τη στιγμή είναι φαντάροι και να τονίσουμε πως κανένας νέος στρατευμένους δεν έχει δουλειά έξω από τα σύνορα!

Το επόμενο διάστημα με αναπτερωμένο ηθικό λόγω και του ελπιδοφόρου μηνύματος που δόθηκε στις φοιτητικές εκλογές, δυναμώνουμε τον αγώνα μας για σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα, συμπορευόμαστε με τα εργατικά σωματεία και τους υπόλοιπους μαζικούς φορείς για να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει!

 

Δ. Κουτσούμπας: Μόνη ελπίδα η συντονισμένη πάλη των λαών

Μόνη ελπίδα η συντονισμένη πάλη των λαών, τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ τπου ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από τη μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Αμυνα όπου κατέληξε η 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Ολόκληρη η δήλωση:

«Η όλο και πιο μεγάλη πρόσδεση της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, οδηγούν το λαό μας σε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, στην ακρίβεια, σε επισιτιστική κρίση. Οδηγούν σε μεγαλύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και βεβαίως μεγαλώνουν τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Τις περιβόητες “δυτικές αξίες τους” απ’ όπου κι αν τις πιάσεις, λερώνεσαι. Μόνη λύση, μοναδική διέξοδος, μοναδική ελπίδα η συντονισμένη πάλη των λαών».

 

Θ. Παφίλης: Δεν επιλέγουμε στρατόπεδο ληστών, καμία εμπλοκή στον πόλεμο

«Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών» τόνισε στην ομιλία του στην εκδήλωση τερματισμού της 40η Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης στο υπουργείο Αμυνας ο Θανάσης Παφίλης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Ολόκληρη η ομιλία

«Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Φίλες και φίλοι,

Εδώ, έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δίνουμε σήμερα τη δική μας αποφασιστική απάντηση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα. Βροντοφωνάζουμε και διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην συμμετοχή και αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Απαιτούμε εδώ και τώρα να κλείσουν και να ξεκουμπιστούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας, να καταργηθεί η κατάπτυστη κι επικίνδυνη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που βάζει τη χώρα και το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες!

Χαιρετίζουμε όλους εσάς που δίνετε σήμερα δυναμικό παρόν στην 40η Μαραθώνια Πορεία, αλλά και όλους όσους συμμετέχουν στις πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Διημέρου Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ.

Η φετινή 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης συμπίπτει και με την ημέρα της δολοφονίας του γιατρού, βαλκανιονίκη και αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρη Λαμπράκη. Όλοι εμείς, λοιπόν, που βρισκόμαστε στη σημερινή συγκέντρωση που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ και στηρίζουν εκατοντάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων, σύλλογοι γυναικών, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος, στέλνουμε το δικό μας αγωνιστικό μήνυμα απειθαρχίας κι ανυπακοής στα καλέσματα της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, που θέλουν να μας στοιχίσουν πίσω από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων, των δολοφόνων των λαών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Από τη σημερινή μαζική συγκέντρωση, το κάνουμε γι’ άλλη μια φορά ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση:

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΛΗΣΤΩΝ – ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Φίλες και φίλοι,

Ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται εδώ και κοντά τρεις μήνες στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή, η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία, οι εξελίξεις με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τα γεγονότα στο πεδίο του πολέμου, η καύσιμη ύλη που έχει συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός αυξάνουν τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου. Σημαίνουν συναγερμό για τους λαούς που θα κληθούν να πληρώσουν με τη ζωή τους το μάρμαρο των ανταγωνισμών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στον στρωμένο δρόμο που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, περνά σε άλλο επίπεδο την εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σφαγεία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο. Από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη κι από τα νησιά του Αιγαίου έως το Ιόνιο, η Ελλάδα έχει γίνει αμερικανοΝΑΤΟικό πεδίο βολής με τις βάσεις του θανάτου όχι μόνο να βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στους πολεμικούς σχεδιασμούς στην Ουκρανία, κατά άλλων λαών. Η γη, η θάλασσα, ο αέρας της χώρας μας, όλες οι στρατιωτικές αλλά και οι πολιτικές υποδομές – αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια – έχουν ενταχθεί στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Αυτό αποκαλύπτει η χρήση τους όλο αυτό το διάστημα για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και βαρέως εξοπλισμού με κατεύθυνση το πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία, η συμμετοχή σε δεκάδες αμερικανοΝΑΤΟικές ασκήσεις, που στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από πρόβες πολέμου!

Η συζήτηση στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα για την επικύρωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, που επεκτείνεται αρχικά για πέντε χρόνια και στη συνέχεια επ’ αόριστον, ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες βάσεις και δημιουργώντας νέες σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Λιτόχωρο, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάιντεν, ένα πράγμα κάνουν ξεκάθαρο: η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού τα βρίσκουν, ομονοούν, πίνουν νερό στο όνομα των συμφερόντων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Οι ανάγκες και η ζωή του λαού μπαίνουν στη μέγγενη των ενεργειακών, επιχειρηματικών και πολεμικών τους συμφερόντων. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ελληνική εμπλοκή. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει και διαφορετικά, αφού διαχρονικά ο ένας παραλάμβανε από τον άλλον τη σκυτάλη της εμπλοκής κι ανέβαινε κάθε φορά πίστα. Οι όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις και αστερίσκοι που θέτουν, δεν μπορούν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Μην ξεγελιούνται! Αυτοί μπορεί να ψήφισαν την κατάπτυστη κι επικίνδυνη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, στο δρόμο όμως χιλιάδες λαού στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα διαδήλωσαν αποφασιστικά την αντίθεσή τους, μέσω της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία, στην οποία συμμετέχει και η ΕΕΔΥΕ, από κοινού με εργατικά σωματεία, συλλόγους αυτοαπασχολουμένων, φοιτητικούς συλλόγους, την ΟΓΕ και δεκάδες φορείς του λαϊκού κινήματος. Για ένα να είναι σίγουροι: το ρεύμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και της πολιτικής της εμπλοκής που υπάρχει θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα κι εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας γι’ αυτό! Αυτή τη λαϊκή πάλη κι αγανάκτηση είναι που τρέμουν γι’ αυτό και προσπαθούν να επιβάλλουν σιωπητήριο είτε εντείνοντας την καταστολή απέναντι στο κίνημα, είτε μέσω της χυδαίας προπαγάνδας τους. (85% κατά της συμμετοχής του πολέμου)

Η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού μας λιβανίζουν καθημερινά με το επιχείρημα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας, της μετατροπής της σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό και στρατιωτικό κόμβο, αποκαλύπτοντας πως οι ενεργειακοί, οι επιχειρηματικοί και οι πολεμικοί σχεδιασμοί πάνε χέρι – χέρι. Είναι ποτισμένοι με τον ιδρώτα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Βάφονται με το αίμα των λαών. Γι αυτό κι εμείς ρωτάμε: τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού μας; Η απάντηση είναι: απολύτως καμία. Εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, στις πλάτες των λαών.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτική κι επικίνδυνη. Δεν ψήφισε – λέει – την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και είναι σκεπτικός απέναντι στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, γιατί – όπως ισχυρίζεται – δεν έλαβε η χώρα μας παραπάνω ανταλλάγματα! Ποια είναι τα ανταλλάγματα αυτά που προτείνει; Η δημιουργία επιπλέον βάσεων στη Σκύρο, στην Κάρπαθο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου! Σαν να λέμε, δηλαδή, ΝΑΤΟικότερος του ΝΑΤΟ! Αποτελεί θράσος κι είναι προκλητικό να προσπαθεί να παρουσιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως τάχα φιλειρηνική δύναμη, όταν επί της θητείας του ως κυβέρνηση:

 • εγκαινίασε το Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ, φτάνοντας μάλιστα στο γραφικό σημείο ο πρώην πρωθυπουργός να χαρακτηρίσει τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Τραμπ, ως “διαβολικά καλό”
 • όχι απλά προετοίμασε τη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, αλλά προτού καν υπογραφεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, είχε θέσει σε λειτουργία τις νέες βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο
 • εγκατέστησε την περίφημη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, τάχα για να ελέγχει τις προσφυγικές ροές – αυτές που είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων, στις οποίες συμμετέχει και η χώρα μας – ενώ η πραγματικότητα απέδειξε ότι η παρουσία της αρμάδας είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, αλλά και στην ΝΑΤΟική περικύκλωση της Ρωσίας
 • συμμετέχει σε όλες τις στρατιωτικές ασκήσεις περικύκλωσης της Ρωσίας. Ψήφισε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ.
 • είχε πιάσει στασίδι στην αμερικανική πρεσβεία και σουλάτσαρε με τον προηγούμενο Αμερικανό πρέσβη, Πάιατ, σε όλη τη χώρα προωθώντας μια σειρά από επιχειρηματικούς και πολεμικούς σχεδιασμούς

Είναι τόσο υποκριτές που έφτασαν στο σημείο να λένε ότι επί της θητείας τους στην κυβέρνηση δεν συμμετείχαν σε καμία αμερικανοΝΑΤΟική αποστολή. Κι εμείς αναρωτιόμαστε: ποιος έστειλε πλοία του πολεμικού Ναυτικού στον Περσικό Κόλπο; Ποια κυβέρνηση πανηγύριζε επειδή ανέλαβε την επιτήρηση του ενάεριου χώρου των Δυτικών Βαλκανίων; Αλλά όλα αυτά, αν δει κανείς, απαντώνται από τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών, Μπλίνκεν, που ευχαρίστησε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις για τη συμμετοχή τους με στρατιωτική δύναμη 3.500 ατόμων στο Αφγανιστάν όλα τα χρόνια των εκεί επιχειρήσεων, αλλά κι από το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του πρέσβη Πάιατ, που στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε έναν “αξιόλογο και σημαντικό εταίρο”.

Όσο κι αν προσπαθούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου να μας πείσουν ότι η παραπέρα εμπλοκή διασφαλίζει την ασφάλεια, την άμυνα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, η ίδια η πραγματικότητα γκρεμίζει σαν χάρτινο πύργο τα επιχειρήματά τους αυτά, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μαγνήτη κινδύνων, σε στόχο αντιποίνων. Άλλωστε η ρωσική ηγεσία έχει προειδοποιήσει πολλές φορές όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και σε όλο αυτό το διάστημα ότι αποτελούν εν δυνάμει στόχους για στρατιωτικά πλήγματα όλες οι χώρες που διαθέτουν στο έδαφός τους αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και συμμετέχουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή η Τουρκία κλιμακώνει ακόμη περισσότερο την επιθετικότητα. Οι υπερπτήσεις, οι παραβιάσεις του θαλάσσιου κι εναέριου χώρου σπάνε το ένα κοντέρ μετά το άλλο, όπως και οι διεκδικήσεις της στο πλαίσιο του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” την ώρα που το δήθεν “φιλειρηνικό” – όπως επιχειρούν να το παρουσιάζουν – ΝΑΤΟ δεν βγάζει άχνα.

Για ποια ασφάλεια και άμυνα μας μιλάνε, λοιπόν; Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Κάνει λόγο για ΝΑΤΟικό έδαφος και κωφεύει επιδεικτικά, όταν δεν συμβάλλει με τον τρόπο του στην καλλιέργεια των τουρκικών διεκδικήσεων. Προωθεί τη διχοτόμηση της Κύπρου. Το ΝΑΤΟ είναι που τροφοδοτεί με εξοπλισμούς δυο κατά τ’ άλλα “σύμμαχες” χώρες. Μοναδική βλέψη και στόχο έχει την διασφάλιση της συνοχής στη Νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τη συνδιαχείριση του ενεργειακού πλούτου στο Αιγαίο υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν οι υπέρογκοι εξοπλισμοί, οι λεγόμενες “αγορές του αιώνα”, που δεν έχουν καμιά σχέση με την άμυνα της πατρίδας μας και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Την ώρα που ο ελληνικός λαός βασανίζεται από τα οξυμένα προβλήματα, που η λαϊκή οικογένεια μετρά και ξαναμετρά τους πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις και δεν της φτάνουν για να βγει ούτε ο μήνας, αποτελούν πρόκληση τα συγχαρητήρια του ΝΑΤΟ γιατί η Ελλάδα έρχεται πρώτη ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ της για εξοπλιστικές δαπάνες ανάμεσα στα κράτη – μέλη του.

Ήδη ο ελληνικός λαός πληρώνει το βαρύ λογαριασμό της εμπλοκής μέσω της ακρίβειας σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και της ενεργειακής φτώχειας, της ανεργίας. Αποδεικνύεται ότι η σκληρή πραγματικότητα που αλέθει στις μυλόπετρες του κέρδους και της εκμετάλλευσης τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος της εμπλοκής. Είναι ξένη προς τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας. Γι’ αυτό και πρέπει η λαϊκή απάντηση να ορθωθεί ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη πιο αποφασιστικά. Είναι επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημά μας:

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝΕ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ –

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Φίλες και φίλοι,

Από τούτο εδώ το βήμα σήμερα απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες, στη νεολαία, πλατιά στον ελληνικό λαό, σε όλους όσοι δικαιολογημένα ανησυχούν από όλες αυτές τις εξελίξεις και σας καλούμε να βαδίσουμε μαζί στο δρόμο του αγώνα. Να δυναμώσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο και Πανεπιστήμιο την πάλη του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος. (Νίκη Πανσπουδαστικής)

Απευθυνόμαστε στη νέα γενιά που ασφυκτιά στο πλαίσιο του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης και που δεν σκύβει το κεφάλι, δεν υποτάσσεται, αλλά οργανώνει την πάλη της: σας καλούμε να πορευτούμε μαζί στο δρόμο της ανατροπής. Είμαστε σίγουροι κι επιβεβαιώνεται από την πρωτοπόρα δράση σας ότι:

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΧΕΙ ΙΔΑΝΙΚΑ – ΟΥΤΕ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ – ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΚΥΝΑ

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους φαντάρους, που με απανωτές επιστολές καταγγέλλουν και καταδικάζουν την ελληνική εμπλοκή στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά και στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σας καλούμε να σκεφτείτε: ποιον εξυπηρετούν οι υπέρογκοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί για λογαριασμό του ΝΑΤΟ; ποιον εξυπηρετούν οι δεκάδες ιμπεριαλιστικές επιστολές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που σας καλούν να συμμετάσχετε; ποιο αντάλλαγμα μπορεί να ξεπλύνει το αίμα από την εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς; Γι’ αυτό και σας καλούμε να δώσουμε τη μάχη ώστε κανένας φαντάρος, κανένας αξιωματικός κι υπαξιωματικός να μη χύσει το αίμα του για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Να μη στραφεί ενάντια σε άλλους λαούς. Βροντοφωνάζουμε κι από εδώ σήμερα:

ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΑΙΔΙΑ – ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΔΟΥΛΕΙΑ

Είναι ανάγκη σήμερα να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα. Να συσπειρώσει και άλλες δυνάμεις που είναι απέναντι στη βαρβαρότητα. Μπροστά σε αυτή την απαίτηση εμφανίζονται σήμερα ορισμένοι παράγοντες που στηρίζονται από το Σύριζα, που ήταν απόντες και σιωπηλοί όλα τα προηγούμενα χρόνια, που στήριζαν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και προκαλούν προσπαθώντας όπως πάντα να ευνουχίσουν το αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα από το αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό.

Μιλούν για νέο αντιπολεμικό κίνημα.

Ποιοι χωρίς ντροπή μιλάνε;

Αυτοί που στήριξαν κυβερνήσεις και ιδιαίτερα του Σύριζα που στήριξε και ψήφισε όλες τις πολεμικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

Ακόμα και την απόσυρση από τη συμφωνία για το πρώτο πυρηνικό χτύπημα.

Την κυβέρνηση που έδωσε νέες βάσεις στις ΗΠΑ, που ξέπλενε το δολοφονικό ΝΑΤΟ προβάλλοντας τη θέση ότι έχει αλλάξει χαρακτήρα.

Καπηλεύονται τον Γρηγόρη Λαμπράκη και άλλους αγωνιστές.

Νομίζουν ότι θα πάρουν αγωνιστικό διαβατήριο.

Όμως ο Λαμπράκης και άλλοι αγωνιστές, το φιλειρηνικό κίνημα ήταν κατά του ΝΑΤΟ και της τότε ΕΟΚ, σημερινής ΕΕ.

Αυτοί είναι μαζί τους.

Μιλούν για “νέο φιλειρηνικό κίνημα” χωρίς να κατονομάζουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους.

Όμως το αντιπολεμικό κίνημα ή θα είναι αντιιμπεριαλιστικό ή δεν θα είναι αντιπολεμικό αλλά πλυντήριο του ιμπεριαλισμού.

Γνωστός ο ρόλος «παλιά μου τέχνη κόσκινο» λέει ο λαός. Τα ίδια παλιότερα, τα ίδια τη δεκαετία του ’90 που χαιρέτιζαν τον νέο κόσμο της ειρήνης και της ευημερίας δηλαδή την κυριαρχία του καπιταλισμού. Γι’ αυτό και συντάχτηκαν με το διεθνές γραφείο ειρήνης που δημιούργησαν ενάντια στο ΠΣΕ. Δεν θα τα καταφέρουν. Καλούμε όλους τους προοδευτικούς καλοπροαίρετους ανθρώπους να μην πέσουν στην παγίδα. Πέρα από επιμέρους διαφωνίες να συσπειρωθούν στις γραμμές της ΕΕΔΥΕ.

Η ΕΕΔΥΕ στα 67 ολόκληρα χρόνια ζωής και δράσης της, από την πρώτη κιόλας στιγμή της ίδρυσής της τάχθηκε ενάντια στην ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην τότε ΕΟΚ. Ανέπτυξε κι αναπτύσσει πλούσια δράση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Για εμάς, η πάλη για την απεμπλοκή, για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, είναι άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα για το μεροκάματο, για τη μόρφωση, για ασφάλιση, για να μπορεί ο λαός να ζει με αξιοπρέπεια. Σε όλη αυτή την ιστορία της η ΕΕΔΥΕ, ακριβώς γιατί είχε αυτή την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, σφυρηλάτησε στο καμίνι των αγώνων πλατιούς δεσμούς με το λαό και το λαϊκό κίνημα, κομμάτι του οποίου είναι και η ίδια. Μέσα σ’ αυτούς αναδείχτηκαν και προσωπικότητες όπως ο Λαμπράκης, ο Νικηφορίδης και χιλιάδες ακόμη αγωνιστές. Καρπός αυτής της γραμμής πάλης, που αναγνώριζε ότι “ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός” και που κράτησε την ΕΕΔΥΕ όρθια – ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του ‘90 – όταν άλλες δυνάμεις υποτάσσονταν στη νίκη της αντεπανάστασης κι δημιουργούσαν αυταπάτες για τον δήθεν φιλειρηνικό κόσμο που θα εγγυόταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ήταν οι μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές – αντιπολεμικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, αλλά κι αργότερα στη Συρία, στη Λιβύη, που συσπείρωσαν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.

Όπως όλα αυτά τα χρόνια, έτσι και σήμερα η ΕΕΔΥΕ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την απαράδεκτη ρωσική εισβολή και των ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Μέσα από τις Επιτροπές Ειρήνης σε κάθε γειτονιά και πόλη, από κοινού με το υπόλοιπο κίνημα, πρωτοστατήσαμε στο να ξεδιπλωθούν πολύμορφες δράσεις καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής σε όλη την Ελλάδα.

Η ΕΕΔΥΕ ήταν και παραμένει μπροστάρης στο αντιπολεμικό κίνημα, δίνει νόημα και ουσιαστικό περιεχόμενο στην ανάπτυξη της σύγχρονης αντιιμπεριαλιστικής δράσης. Αυτή αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να τιμηθεί ουσιαστικά η μνήμη του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη και χιλιάδων άλλων αγωνιστών.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε περήφανοι γιατί εμείς διαλέγουμε να ταχθούμε με το μέρος των λαών. Των λαών που δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους, αλλά αντίθετα τους ενώνει ο αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση, στους ανταγωνισμούς, στους πολέμους και στην προσφυγιά, για το δικαίωμά τους στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, για να μπορούν να ζουν ειρηνικά, με σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους μεταξύ τους έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Των λαών που είναι παντοδύναμοι όταν αποφασίζουν να βγουν στο προσκήνιο της ιστορίας και να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους.

Είμαστε με το μέρος των λαών. Κι από αυτό το βήμα, σήμερα, εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης, της Κούβας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας, σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες και στους πρόσφυγες.

Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι και θα είναι αυτή και μόνο αυτή! Γιατί υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες στον 21ο αιώνα ο λαός μας και οι άλλοι λαοί να μπορούν να ζουν ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους, να μπορεί κάθε λαός να γίνει νοικοκύρης κι αφέντης στον τόπο του.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε αποφασιστικά, δυναμώνοντας και κλιμακώνοντας την πάλη μας. Στον αγώνα αυτό καλούμε καθεμιά και καθέναν εργαζόμενο να πάρει τη θέση του, δυναμώνοντας την πάλη του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος που μπορεί και πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!

ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ – Η ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ»

 

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια