«Έφυγε» Ρόμες Σάντρα-Το Παγκόσμιο Κίνημα Ειρήνης σε πένθος

«Έφυγε» Ρόμες Σάντρα-Το Παγκόσμιο Κίνημα Ειρήνης σε πένθος

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) είναι στην δυσάρεστη θέση ανακοινώσει τον θάνατο του βετεράνου ηγέτη μας και Επίτιμου Προέδρου του ΠΣΕ Ρόμες Σάντρα ο οποίος «έφυγε» σήμερα σε ηλικία 97 χρονών στην Βομβάη, έχοντας υπηρετήσει για δεκαετίες το κίνημα ειρήνης στην Ινδία και όλο τον κόσμο.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) είναι στην δυσάρεστη  θέση ανακοινώσει τον θάνατο του βετεράνου ηγέτη μας και Επίτιμου Προέδρου του ΠΣΕ Ρόμες Σάντρα ο οποίος «έφυγε» σήμερα σε ηλικία 97 χρονών στην Βομβάη, έχοντας υπηρετήσει για δεκαετίες το κίνημα ειρήνης στην Ινδία και όλο τον κόσμο.

Ο  Ρόμες Σάντρα γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1919 στο Lyallpur της Ινδίας. Σπούδασε δημοσιογραφία και αποφοίτησε στα πανεπιστήμια της Λαχόρης και του Κεϊμπριτζ. Από το 1934 έως το 1941 υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Λαχόρης. Το 1939 έγινε μέλος του ΚΚ Ινδίας και το 1952 μέλος της ΚΕ του, του Εθνικού Συμβούλιου και του Πολιτικού Γραφείου του το 1958. Από το 1963 έως το 1967 υπήρξε μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΚΚΙ και από το 1963-1966 αρχισυντάκτης του οργάνου του κόμματος “NewAge”.

Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Πανινδικού Συμβούλιου Ειρήνης από το 1952-1963, ενώ το 1953 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), όπου εκλέχτηκε το 1966 ο Γενικός Γραμματέας του. Το 1977 εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΣΕ. Στην διάρκεια του Συνέδριου του ΠΣΕ στην Αθήνα το 2000, συνέβαλε αποφασιστικά στην διατήρηση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της Οργάνωσης και εκλέχτηκε Επίτιμος Πρόεδρος του ΠΣΕ.

Ο σύντροφος Ρόμες Σάντρα συνέβαλε στον αγώνα των λαών και των δικαίων τους και πρωταγωνίστησε στο κίνημα αλληλεγγύης  με τους λαούς υπό δικτατορικά  καθεστώτα, για την απελευθέρωση και αυτοδιάθεση των λαών σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Για τους αγώνες και την προσφορά του Ρόμες Σάντρα, του απονεμήθηκε το Χρυσό Βραβείο F. Joliot-Curie το 1964 ενώ τιμήθηκε με το Βραβείο Λένιν για το δυνάμωμα της Ειρήνης ανάμεσα στους λαούς το 1968 και με το Παράσημο Φιλίας των Λαών το 1975 στην ΕΣΣΔ.

Ο Ρόμες Σάντρα υπήρξε ένας γνήσιος γιος της Εργατική Τάξης της Ινδίας και μορφή και ηγέτης του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης. Ένα παράδειγμα διεθνιστή, ασυμβίβαστος υπερασπιστής της επαναστατικής του ιδιότητας και των ιδανικών του.

Οι συναγωνιστές του για Ειρήνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη που είχαν το προνόμιο να συνεργαστούν μαζί του στον μακρύ, δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία, θα τον θυμούνται ως μια εξαιρετική μορφή και ηγέτη του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης.

WPC visit to Romesh ChandraΤο ΠΣΕ είχε την ευκαιρία να τον συναντήσει στην Βομβάη το 2014, όπου ο σύντροφος Ρόμες Σάντρα συνάντησε για τελευταία φορά την δεύτερη του οικογένεια.

 

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια, το κόμμα του και στην Πανινδική Οργάνωση Ειρήνης και Αλληλεγγύης

 

Lal Salam σύντροφε Ρόμες!

Η Γραμματεία του ΠΣΕ

Ενδιαφέροντα άρθρα

Παρόμοια